Cara Membuat Kek Marble Milo susu. Sedap 5 Bahan

By | Jun 21, 2022

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kek Marble Milo susu. di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kek Marble Milo susu. yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

5 Ingredients of Resepi Kek Marble Milo susu.

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kek Marble Milo susu. ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan – tepung.
  2. Sedia 1 cawan – susu pekat(susu pekat boleh jugak di gantikn gula).
  3. Sedia 1 cawan – Majerin.
  4. Sedia 1 – sk baking Power. (kalau kukus tambahkan 1 sk sodabikabonat).
  5. Sedia 3 – sb serbuk [email protected](ikut citarasa kita nak perasa apa).

4 Step by Step Kek Marble Milo susu.

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kek Marble Milo susu. pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Satukan Majerin dan susu pekat dalam satu bekas.pukulkan Majerin dan susu pekat hingga sebati..gunakan WHISK saja.jimat lektrik..(kalau nak cepat boleh gunakan MIXER)Masukkan telur sebiji demi sebiji.pukul sehingga sebati.kemudian masukkan esen vanila.(untuk menghilangkan bau hamis telur).kemudian masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi..gaulkan hingga sebati.kemudian asingkan kepada 2 bahagian.1 bahagian di masukkan serbuk [email protected] bahagian lagi biarkan original…
  2. Kemudian masukan sesenduk adunan yg original ke dalam tengah2 loyang..(pastikan loyang telah di gris dengan majerin.supaya kek tidak melekat pada loyang).kemudian ambik sesenduk adunan yg da di adun bersama serbuk [email protected] tdi,tendihkan di atas adunan yang original tadi..tindih berselang seli hingga habis adunan..kemudian goyang-goyangkan loyang bagi adunan sekata..
  3. Kemudian ambil lidi satay,lorekkan seperti di gambar..kalau tak nak ukir pon tak apa…
  4. Sebelum nak bakar pastikan oven da betul-betul panas.SUHU 170 darjah deegre selama 45 minit guna api bawah…
Baca :  Resepi 🍜🦐Mee rebus udang Mudah 5 Langkah

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kek Marble Milo susu. ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!