Resepi Olahan Biskut Mazola yang Cepat

By | Mei 25, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Biskut Mazola mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Biskut Mazola dalam langkah mudah 5 yang berikut. Biskut Mazola adalah kuih tradisional kacang yang sedap di makan, sesuai juga dibuat sebagai kuih raya anda. Biskut mazola boleh jadi pilihan untuk anda yang tengah mencari biskut untuk camilan. Untuk makan sebagai camilan hari-hari mahupun sebagai camilan hari raya.

Salah satu biskut raya yang otai adalah Biskut Mazola. Biskut mazola sekarang ni ada macam-macam bentuk. Tapi yang paling legend mestilah yang bentuk bulat siap berkacang di atasnya. Dalam panduan ini, kami menggunakan 7 ramuan memasak untuk membuat Resipi Biskut Mazola yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Biskut Mazola

Sila rakan rakan menyediakan 7 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Biskut Mazola di bawah.

 1. – Bahan.
 2. 200 gm – tepung gandum.
 3. 300 gm – kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus.
 4. 100 gm – gula -kisar halus.
 5. sedikit – garam.
 6. 1 botol – kecil Minyak mazola/secukupnya.
 7. 1 – biji Kuning telur.

Ingredients Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut. Memikat hati sungguh tengok biskut mazola kacang hijau ini. KEBIASAANNYA biskut berasaskan kacang 'laku' apabila dihidangkan kepada para tetamu. Biskut Mazola Pistachios By Kak Wan @ Resipicitarasawan.

Langkah untuk membuat resepi Biskut Mazola

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Biskut Mazola ini.

 1. Cara-cara -Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar..
 2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut..
 3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega..
 4. Panaskan oven pada suhu 150-160'….
 5. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven selama 20 minit @ hingga masak kekuningan..
Baca :  Bahan Biskut Samperit yang Mudah

Biskut mazola merupakan antara kuih raya kegemaran ramai. Biarpun bahannya sedikit, namun proses untuk membuang kulit kacang yang paling mencabar. Top "Mazola" YouTube Videos Resepi biskut mazola Biskut Kacang Mazola yang mudah, step by step sukatan cawan Biskut Kacang atau sesetengah orang memanggilnya biskut Mazola. Sebelum ini biskut ini hanya boleh didapati pada musim hari raya sahaja. Sekarang, bila- bila masa pun boleh dapatkan biskut ini.