Ramuan Sotong ala [email protected] sotong yang Cepat

By | Mei 17, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong ala [email protected] sotong mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong ala [email protected] sotong dalam langkah mudah 3 yang berikut. Rupanya mudah saja buat kerabu sotong ni.campak ja semua bahan-bahan dalam video diatas. Selamat mencuba dan selamat menonton. #masakanthailand #homemade. Dalam video ini anda akan mempelajari cara membuat kerabu sotong ala thai.

Selamat mencuba gais. #waronghunter #wh Like. Resepi Kerabu Sotong dan Udang Ala Thai. Bahan-Bahan Rebus seketika suhun sehingga lembut dan toskan. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong ala [email protected] sotong yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong ala [email protected] sotong

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong ala [email protected] sotong di bawah.

  1. 10 – ekor sotong dipotong.
  2. 8 – btg cili api.
  3. 1 – biji bwg besar.
  4. 4 ulas – bwg putih.
  5. 3 – s/b jus limau (nak lebh masam pun ok gak).
  6. 2 – s/b sos sotong.
  7. 2 – s/b gula.
  8. – Secubit garam(xletak pun xpa).
  9. Daun – ketumbar (ikut suka nk byk mana jgn sikit sgt).
  10. – Tomato.

Teringin nak makan Kerabu Sotong Thai yang sangat mudah dan sedap? Resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni antara yang boleh dicuba. Kombinasi rasa masam, masin, manis dan pedas pasti buka selera. Kalau ke Thailand, kerabu mangga ini memang terkenal sebagai makanan jalanan.

Langkah untuk membuat resepi Sotong ala [email protected] sotong

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Sotong ala [email protected] sotong ini.

  1. Bila dah potong pstu bersihkan,rebus sotong dlm 5minit kemudia toskan ambik air rebusan dlm satu senduk.
  2. Tumbuk bahan yg ada dlm pinggan tu,kemudian sediakan satu besan atau mangkuk masukkan daun ketumbar,sos sotong,jus limau,gula,garam kacau smpai larut,masukkan bahan yg ditumbuk klu terlalu byk letak dlm dua sudu besar sudah.
  3. Kacau smpai rata masukkan tomato siap dihidang.
Baca :  Resepi Olahan Sotong Goreng Kunyit yang Mudah

Mudah sangat nak menyediakannya, anda hanya **Kalau nak ada rasa crunchy, boleh taburkan sedikit kacang sebelum dihidangkan. **Nak lebih sedap? Tambah sotong atau udang yang sudah direbus ke dalam kerabu. Cara Memasak Kerabu Seafood Sotong dan Udang. Rebus seketika suhun sehingga lembut dan toskan. Rebus udang dan sotong yang telah dibersihkan.