Resepi Bubur kacang hijau Sedap 5 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur kacang hijau di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur kacang hijau yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Bubur kacang hijau adalah makanan khas nusantara yang terbuat dari kacang hijau yang dimasak dengan air dan gula aren bersama seikat daun pandan. Bahan-bahan tersebut dimasak sampai mendidih sampai kacang hijau menjadi lunak. Biasanya bubur kacang hijau memiliki cita rasa yang manis dan gurih.

Terdapat beberapa hal yang perlubAnda ketahui mengenai bahan dan cara. Selain itu kacang hijau tidak mudah pecah. Selama proses memasak bubur kacang hijau, hindari pemakaian api yang terlalu kecil atau terlalu.

7 Bahan – Bahan Resepi Bubur kacang hijau

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur kacang hijau ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 3 cawan – Kacang hijau.
 2. Sedia Daun – pandan 2 helai.
 3. Sedia 3 cawan – Santan kara.
 4. Sedia 1 cawan – Sagu.
 5. Sedia – Gula melaka.
 6. Sedia – Gula pasir.
 7. Sedia – Garam.

Bubur kacang hijau atau burjo adalah menu khas Nusantara yang sangat mudah ditemukan di mana-mana. Bubur kacang hijau dapat dijadikan sebagai menu sarapan, camilan, atau dessert. Resep bubur kacang hijau kental baik dengan santan maupun bubur kacang hijau tanpa santan. Bubur kacang hijau termasuk dalam resep jajanan tradisional yang sangat terkenal sejak puluhan.

Baca :  Cara Memasak Burn Cheese Cake Mudah 6 Bahan

5 Cara Memasak Bubur kacang hijau

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur kacang hijau pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Rebus kacang hijau bagi dia lembut, letakkan daun pandan sekali..
 2. Sagu di rendam sekejap..
 3. Bila kacang sudah masak dan lembut masukkan gula melaka ikut kemanisan sendiri dan gula pasir. Masukkan juga santan, sedikit garam dan sagu yang di rendam tadi..
 4. Biarkan ia masak seketika, api jangan kuat sangat nanti pecah santan tak cantik bubur kita..
 5. Kacau² dan rasa pun sudah ok, siap untuk di hidang…

Bubur kacang hijau paling nikmat disantap kala hangat terutama ketika cuaca sedang dingin. Banyak memang yang menjual bubur kacang hijau, terkadang kita menemui penjual yang berkeliling. Bahkan ketika mengkonsumsi bubur kacang hijau, tidak diperlukan banyak kunyahan bisa Berikut ini adalah berbagai resep cara membuat bubur kacang hijau dengan berbagai variasi yang bisa di. Bubur kacang hijau, abbreviated burjo, is a Southeast Asian sweet porridge (bubur) made from mung beans (kacang hijau), coconut milk, and palm sugar or cane sugar. Bubur kacang hijau, abbreviated burjo, is a Southeast Asian sweet porridge (bubur) made from mung beans (kacang hijau), coconut milk, and palm sugar or cane sugar.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur kacang hijau ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!