Cara Memasak Bubur Kacang Hijau Durian yang Cepat

By | Mei 10, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bubur Kacang Hijau Durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bubur Kacang Hijau Durian dalam langkah mudah 6 yang berikut. Sebelum saya kongsikan tentang masakan bubur kacang hijau ini, saya ingin pesankan supaya jangan tersalah faham, saya menpunyai draft senarai masakan yang panjang yang belum di publish. Tidak semestinya masakan yang saya post adalah masakan hari ini atau semalam atau minggu ini. Apa kata min cadangkan buat bubur kacang hijau durian.

Tujuannya nak percepatkan proses rebus kacang tu bagi kembang. Bubur kacang hijau, abbreviated Burjo is an Southeast Asia sweet dessert made from mung beans porridge with coconut milk and palm sugar or cane sugar. Bubur kacang hijau durian. foto: Instagram/@lyza_ratani. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bubur Kacang Hijau Durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bubur Kacang Hijau Durian

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bubur Kacang Hijau Durian di bawah.

 1. 200 gm – Kacang hijau.
 2. 1800 ml – Air panas.
 3. 100 gm – Gula pasir.
 4. 100 gm – Gula melaka.
 5. 200 ml – Santan (Kara).
 6. 1/2 sudu teh – Garam.
 7. 3 helai – Daun pandan.
 8. 6 biji – Durian (bukan 6 buah ya 😆).

Lihat juga resep Bubur kacang hijau tanpa santan enak lainnya! Bubur kacang hijau adalah makanan khas nusantara yang terbuat dari kacang hijau yang dimasak dengan air dan gula aren bersama seikat daun pandan. Bahan-bahan tersebut dimasak sampai mendidih sampai kacang hijau menjadi lunak. Sebut sahaja resepi bubur kacang hijau , bubur durian , bubur kacang merah, bubur pulut hitam, semua sedap kan.

Baca :  Ramuan Meehoon goreng Singapore Mommy yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Bubur Kacang Hijau Durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Bubur Kacang Hijau Durian ini.

 1. Sediakan bahan-bahan.
 2. Cuci bersih kacang hijau, masukkan ke dalam periuk.
 3. Masukkan daun pandan, gula melaka dan gula pasir gaul rata..
 4. Masukkan durian dan garam kacau rata sehingga durian hancur.
 5. Masukkan santan, sehingga mendidih sambil dikacau. Setelah mendidih, matikan api dan cuba rasa, kalau kurang manis boleh tambahkan sedikit gula pasir.
 6. Hidangkan Bubur Kacang Hijau Durian bersama roti tawar kesukaan anda. Bubur Kacang Hijau Durian boleh dinikmati dalam keadaan panas ataupun sejuk. Nikmatilah…dan selamat memasak….😚😚😚.

Tambah-tambah dijadikan Jadi kali ini kami berikan anda resepi bubur kacang hijau beserta durian. Sebaliknya, untuk bubur kacang hijau dan ketan hitam dapat bertahan maksimum dua hari. Jika tersisa bubur dapat dimasukkan ke lemari pendingin Penjual bubur kacang hijau Madura umumnya mangkal atau menetap. Lokasi yang dapat dipilih antara lain pusat keramaian atau pusat jajanan. Bubur kacang hijau paling nikmat disantap kala hangat terutama ketika cuaca sedang dingin.