Resepi Olahan Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api yang Mudah

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api dalam langkah mudah 5 yang berikut. This chicken is awesome.creamy, spicy comforting dinner the whole family will love. How to make Korma Chicken (Ayam Kurma). Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah.

Panaskan kuali dengan api yang paling kecil. Masukkan ayam dalam kuali panas (tak perlu minyak). Tujuannya nak bagi air ayam tu keluar agar nanti kuah lemak. Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api

Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api di bawah.

  1. – Bawang merah* (2 ulas).
  2. – Bawang putih* (3 ulas).
  3. – Halia* (1 inci).
  4. – Kunyit hidup* (2 inci).
  5. – Serai* (1 batang).
  6. – Jintan putih* (2 sk).
  7. – Cili padi hijau* (ikut nak pedas mana).
  8. – Kentang (1 biji).
  9. – Asam keping (2 keping).
  10. Daun – kunyit (2-3 helai).
  11. Daun – limau (2-3 helai).
  12. – Santan (1/2 kotak).
  13. – Garam (secukup rasa).

Bila dia bercerita cara bondanya memasak masak lemak cili padi ayam menyebabkan saya menelan nelan air liur. Ya lah semua orang pandai memasak masak lemak cili api ni tapi tak semua orang tahu teknik untuk menghasilkan masakan yang enak terutama mereka yang bukan berasal dari Nogori. apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami saya yang setiap akhir week pasti meminta saya untuk membuat ayam masak lemak cili api ni. Kalau semuanya dah ok, tutup api dan bolehlah di hidangkan. Jika kurang pedas boleh ketukkan cili api dan masukkan ke.

Baca :  Cara Memasak Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api ini.

  1. Kisar semua yang bertanda * (Jangan lupa letak air ye).
  2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis yang dikisar tadi sehingga naik bau. Masukkan ayam. Pastikan ayam masak di kedua-dua belah bahagian..
  3. Masukkan kentang dan asam keping..
  4. Masukkan daun kunyit, daun limau, santan dan garam. Api sederhana..
  5. Biarkan seketika sehingga anda betul-betul pasti ayam sudah masak. Siap untuk dihidangkan!.

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api cara Negeri Sembilan yang sangatlah sedap. Macam tak percaya bila nak masak tak masukkan bawang, tapi hasilnya memang masak lemak yang mantap, ayam tidak berbau hanyir dan pedas semuanya cukup rasa. Bahan resepi masak lomak cili api ayam kampung : Untuk masak lemak cili api udang pun boleh guna resepi ini ya. Kalau air nampak kering tambah air. Tuk bagi ayam masak lemak cili api sedap,jangan buang kulit ayam semua.