Bahan Sambal ikan tenggiri petai yang Cepat

By | Januari 23, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sambal ikan tenggiri petai mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sambal ikan tenggiri petai dalam langkah mudah 2 yang berikut. Bahan-bahannya adalah: Ikan Tenggiri Cilipadi hijau Cili hijau Belacan Bawang merah Petai Cuka Maggi cukup rasa. Selak lagi peti ais ada ikan kering dengan petai. Memang padan ler tiga-tiga ni buat sambal kan.

Ikan ini masih kerabat dari ikan tuna, mekrel, kembung, tongkol, dan madidihang. Banyak orang yang menyukai ikan ini sehingga dijual dalam bentuk yang masih segar, di keringkan, bahkan. okey hari ni ikan tenggiri kita akan masak sambal hijau so kategori kita goreng dulu so sebelum kita kunyitkan dengan garam kan sikit je so garam bawang petai dengan cili padi nak naikkan dia lepas tu minyak dah panas kita masukkan cili hijau tapi dia minyak yang goreng ikan tadi tu masukkan. Petai, masak sambal, campur dalam gulai atau buat ulam begitu je, pun sedap. Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sambal ikan tenggiri petai yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 2, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sambal ikan tenggiri petai

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sambal ikan tenggiri petai di bawah.

  1. – Ikan tenggiri (digoreng).
  2. – Bawang 3 biji (blend).
  3. – Cili kering yg sudah diblend (1 senduk).
  4. keping – Asam.
  5. – Petai.
  6. – Sesedap rasa & gula merah.
Baca :  Cara Memasak Ikan Salmon masak lemon & madu #phopbylinimohd #batch17 yang Mudah

Soal bau tolak tepi itulah yang selalu dikatakan oleh penggemar petai. Bukan sekadar cerita, ini dua resipi petai yang boleh anda semua cuba. Sajian sambal petai ikan jambal roti adalah salah satu hidangan menu makan yang sedap. Hidangan ini cocok sekali dan begitu direkomendasikan utnuk disantap ketika waktu makan siang.

Langkah untuk membuat resepi Sambal ikan tenggiri petai

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 2 langkah-langkah membuat resipi Sambal ikan tenggiri petai ini.

  1. Tumis bawang yg diblend hingga naik bau, masukkan 1 senduk cili kering yg sudah diblend dan tunggu sehingga pecah minyak, masukkan asam keping.
  2. Masukkan ikan tenggiri yg dah digoreng & petai, sesedap rasa & gula merah..

Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan. – Recipe Main Dish : Sambal ikan tenggiri (mackerel fish sambal) by Umihoney. Fried fish with fermented soy bean sauce (ikan masak tauchu). Sambal petai udang (spicy prawns with stinky beans). Resep Sambal Teri Petai untuk Stok Lauk yang Enak dan Praktis.