Resepi Durian Crepe yang Enak

By | Mei 5, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Durian Crepe mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Durian Crepe dalam langkah mudah 10 yang berikut. Durian Mille Crepe at Double Durian. Here's another Durian Mille Crepe that you should not miss out on! Many customers describe it as layers and layers.

Kepakaran kami adalah menghasilkan pencuci mulut yg paling sedap buat anda semua. Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke. Durian crepe ni sedap dimakan ketika sejuk. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Durian Crepe yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 10, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Durian Crepe

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Durian Crepe di bawah.

  1. – Kulit / Crepe.
  2. 3 – sudu besar tepung gandum.
  3. 3 – sudu besar tepung jagung.
  4. 4 – sudu besar tepung ubi kayu.
  5. 3 – sudu besar tepung kastard.
  6. 5 – sudu besar tepung hong kong.
  7. sedikit – garam.
  8. 4 – sudu besar gula.
  9. 5 – biji telur saiz B.
  10. 5 – sudu besar minyak.
  11. 3 cawan – 1/2 susu segar.
  12. – beberapa titik pewarna kuning lemon.
  13. – Filling / Inti.
  14. – Whipping Cream.
  15. – Isi Durian.

Sekarang musim durian dan kuih Durian Crepe sedang popular. Cara sebutan betul crepe ialah "krape" (macam grape) ataupun "krap" (macam trap). Durian Crepe , Find Complete Details about Durian Crepe,Durian Crepe from Other Food & Beverage Supplier or Manufacturer-Dragon Durian. DURIAN CREPE merupakan satu produk yang disediakan berasaskan buah durian yang semakin popular di Malaysia.

Baca :  Resepi Kuih tepung pelita yang Mudah

Langkah untuk membuat resepi Durian Crepe

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 10 langkah-langkah membuat resipi Durian Crepe ini.

  1. Buat bancuhan kulit.Semua bahan disatukan dan kacau hingga sebati dan tapis..
  2. Sediakan Isi Durian.Apabila sudah siap di asingkan isi dari Biji,simpan isi durian dalam peti ais..
  3. Panaskan non stick pan saiz kecil kalau xde boleh je guna pan biasa tapi kena sapu butter/minyak sedikit.Boleh guna tisu untuk sapu pada pan biasa.Kalau guna non stick pan tidak perlu guna butter atau minyak.Guna api sederhana untuk masak kulit..
  4. Masukkan sesenduk kecil bancuhan tepung kedalam pan dan lenggangkan.apabila suda sekata pd pan,buang lebihan tepung kedalam bekas lain.Tujuan nya supaya kulit tidak tebal.kalau suka tebal tidak perlu buang.lenggang sehingga tiada tepung yg cair..
  5. Apabila sudah menggelembung dan permukaannya licin,boleh la di angkat.Buat sehingga habis.Biarkan betul betul sejuk sebelum di letak filling/intinya..
  6. Sediakan Whipping Cream.Putar sehingga betul2 kental.letak dalam paipping bag supaya senang nak letak..
  7. Mula2 letakkan kulitnya.permukaan licin di bawah.permukaan kasar di atas.lepas itu letakkan Whipping Cream.Lepas tu Isi Durian.Kemudian Lipatkan..
  8. Ulang step yang sama.Buat sehingga habis..
  9. Siap…Boleh la di makan.Sekiranya ingin buat jualan,hendaklah disimpan di dalam Frezer.Klu hendak makan pada hari yang sama sekadar simpan di tempat biasa di dalam peti ais..
  10. Selamat mencuba.

Pada penulis untuk mengenali 'Durian Crepe' ini boleh disamakan dengan. Memang ramai mengemari durian crepe ini. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping. Crepe merupakan sejenis pancake yang amat nipis. Ia lazimnya dibuat dari tepung gandum (crepes de Froment) atau soba tepung gandum (galettes).