Cara Memasak Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai dalam langkah mudah 3 yang berikut. Ayam kampung salai dr @dagingsalaicikyah memang sangat beraroma daging salai kerana ianya dibakar menggunakan kayu pokok rambutan, tempurung Jom layan resepi yg saya kongsikan semula di bawah ini. Masak lemak cili api Nogori ni cukup senang. Hanya menggunakan cili api dan kunyit.

Dan daun maman pula, diguna untuk masak rendang itik atau masak lemak ayam kampung," tambahnya. Batang pokok getah digunakan sebagai bahan pemula api sebelum. Masak lemak CILI API ayam kampung. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai di bawah.

  1. 1 – ekor ayam kampung salai.
  2. 1 – inci kunyit hidup.
  3. 20 – biji cili api.
  4. 2 batang – serai.
  5. 2 – biji kentang.
  6. 500 gm – santan segar.
  7. 1 – sudu garam kasar.
  8. 2 – mangkuk air.

It can be prepared with various ingredients such as beef In Kuala Pilah, the meats used in their gulai cili api are usually barbecued ('salai' in Malay) first, giving it an additional and distinctive smoky flavor. apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami saya yang setiap akhir week pasti meminta saya untuk membuat ayam masak lemak cili api ni. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang ada kat rumah Memang masak lemak Negeri Sembilan sedap gila! Tapi, resepi yang ni Dya nak kongsikan cara simple masak ayam lemak cili padi.

Baca :  Cara Memasak Ayam Masak Lemak Cili Padi yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai ini.

  1. Siapkan bahan-bahanya..
  2. Tumbuk hancur Cili api,kunyit hidup dan garam kasar.Ketuk serai.Masukkan ayam dan bahan-bahan ditumbuk kedalam periuk bersama 2 mangkuk air.Rebuskan sehingga air tinggal sedikit.Ini kerana Ayam kampung agak liat,jadi perlu lebih masa memasaknya..
  3. Masukkan santan pekat.Kacau selalu agar santan tak pecah.Masukkan ubi kentang.Kacau lembut sehingga terbit minyak.Masa ni dah boleh perlahankan api dan tak perlu kacau dengan kerap lagi…biarkan lama sedikit hingga kuah cantik berkilat.Dah siap 😉.

Daging salai ini saya dapat dari sahabat saya iaitu owner, Daging Salai Cik Yah. Saya selalu terfikir macam mana nak hasilkan kuah masak lemak yang sangat sedap. Setiap kali ada majlis, ofis akan order secara online nasi putih berlaukkan daging salai masak lemak. It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli.