Resepi Olahan Tepung pelita versi talam yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Tepung pelita versi talam mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Tepung pelita versi talam dalam langkah mudah 5 yang berikut. Kuih Buka Puasa Tepung Pelita Mudah Kuih Limas Adik Beradik Kuih Tako Kuih Tepung Pelita Bekas kecil Resepi Tepung Pelita Moden Kuih Muih Melayu. Hari ni Kak long nak kongsikan resepi kuih tepung pelita versi traditional punya. Korang follow resepi ni, InsyaAllah akan jadi.

Warnanya pun beragam, mulai dari kuning, coklat, hingga hijau yang bikin kue ini terlihat sangat cantik. Lihat juga resipi untuk Talam durian, Talam seri muka, Talam Lapis Koko, Talam pisang. Unboxing tepung pelita gebasss gebuss 😋😋 Подробнее. Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Tepung pelita versi talam yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Tepung pelita versi talam

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Tepung pelita versi talam di bawah.

  1. – Lapisan hijau.
  2. 1 cawan – tepung beras.
  3. 1 cawan – gula.
  4. 1 cawan – air daun pandan.
  5. 2 cawan – air pewarna hijau.
  6. – Lapisan putih.
  7. 1 cawan – tepung beras.
  8. 3 cawan – santan (1 kotak).
  9. 1 – sudu gula.
  10. – Sehelai daun pandan.
  11. Sedikit – garam.

Tepung Pelita Simple dan Sedap Подробнее. RESEPI KUIH TEPUNG PELITA (MUDAH,CEPAT,SEDAP!). Подробнее. Kuih tepung pelita merupakan salah satu kuih tradisional yang menjadi kegemaran dan pilihan orang ramai terutamanya di bazar-bazar sewaktu bulan puasa. Resepi kuih tepung pelita (versi kelantan).

Baca :  Ramuan Megi_Bak yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Tepung pelita versi talam

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Tepung pelita versi talam ini.

  1. Campur semua bahan lapisan hijau. Kacau sebati. Tapis dan masuk ke dalam periuk. Masak atas api sekejap sehingga nampak pekat. Tuang dalam talam..
  2. Ulang cara untuk bahan lapisan putih..
  3. Tuang lapisan putih di atas lapisan hijau..
  4. Kukus selama 10 minit..
  5. Tunggu hingga sejuk. Siap untuk dihidang..

Rasa Tepung Pelita yang lemak manis tidak lari ye walaupun diinovasi dengan penambahan Gula Melaka dan diisi dalah cawan je. Kepada anda yang susah sangat nak dapat daun pisang, resipi ini sangat membantu keinginan korang nak makan tepung Pelita, senang buat dan sedap makan. Kuih yg wajib kami carik mase bulan pose. Memandangkan tahun ni xdpt nk g Boleh faham ye. Sila ambil maklum ya,tekstur tepung pelita hanya likat, tak sama macam tepung talam atau seri muka okey.