Bahan Masak Lemak Cili Api Ayam Salai yang Enak

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ayam Salai mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ayam Salai dalam langkah mudah 5 yang berikut. Salah satu restoran popular yang menyediakan masakan salai lemak cili api ini adalah di Sabak Salai. Kalau anda belum pernah pergi,boleh baca DI SINI untuk ke tempatnya yang kami kunjungi baru-baru ini. Salah satu petua untuk resepi ayam masak cili api simple tetapi sangat sedap ini adalah.

Tapi, resepi yang ni Dya nak kongsikan cara simple masak ayam lemak cili padi. KUALA PILAH: "Masak lomak cili api nogori ni sonang ja nak masak. Kunyit, serai dan paling penting, cili api. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Masak Lemak Cili Api Ayam Salai yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ayam Salai

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Masak Lemak Cili Api Ayam Salai di bawah.

 1. 1/2 – ekor ayam pencen disalai (ayam kampung lagi sedap).
 2. 10 – biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi).
 3. 2 – inci kunyit hidup.
 4. 3 batang – serai.
 5. 2-3 helai – daun kunyit.
 6. 1 kotak – kecil santan (2 kotak jika nak pekat).
 7. 1 – mangkuk kecil belimbing buluh.
 8. 1-2 cawan – air.
 9. 1 – sudu kecil garam (secukup rasa).
 10. 1-2 – sudu besar gula (secukup rasa).
Baca :  Ramuan Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 yang Cepat

Demikian jelas Zaini Saad, pengusaha Zaini Salai House, membuka cerita berkongsi resepi masak lemak Masak lemak ayam, masak lemak daging, masak lemak ikan keli dan rendang itik. Daging salai ini saya dapat dari sahabat saya iaitu owner, Daging Salai Cik Yah. Saya selalu terfikir macam mana nak hasilkan kuah masak lemak yang sangat sedap. Sebetulnya kalau mahu menyediakan masak lemak yang sedap, kita perlu menggunakan santan segar yang pekat.

Langkah untuk membuat resepi Masak Lemak Cili Api Ayam Salai

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Masak Lemak Cili Api Ayam Salai ini.

 1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan. Salai ayam di atas api dapur gas dengan menggunakan api perlahan. Selepas salai, potong kecil ayam tersebut. Gambar ini saya salai 1 ekor ayam, separuh ayam yang disalai saya simpan untuk masak di lain hari.
 2. Tumbuk cili padi dan kunyit hingga hancur. Tumis cili padi dan kunyit sehingga naik bau. Tak nak tumis pun boleh, iaitu terus masukkan ayam dan santan..
 3. Masukkan ayam, serai dan secawan air. Ayam pencen memerlukan masa yang agak lama untuk empuk. Masukkan daun kunyit..
 4. Bila sudah nampak empuk, masukkan santan kelapa. Jika ingin kuah pekat, guna 2 kotak kecil santan. Masukkan belimbing buluh, garam dan gula secukup rasa. Jika tidak letak belimbing buluh, masukkan 2-3 asam keping..
 5. Masak sehingga ayam empuk dan boleh la makan😋. Jika ingin cepat empuk, boleh gunakan pressure cooker untuk menjimatkan masa. Ok boleh dihidangkan, in shaa Allah sedap👌.

It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli. Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja Tuanku Munawir), full of Moghul infuence, not quite Minangkabau! Located in the state's royal town of Seri Menanti, the mosque is next to the Old Palace. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi.