Cara Memasak Gulai ikan tenggiri yang Lezat

By | Julai 8, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Gulai ikan tenggiri mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Gulai ikan tenggiri dalam langkah mudah 2 yang berikut. Pada resep kali ini, akan dibahas mengenai gulai ikan tenggiri ala Sumatra. Kuah gulai yang penuh rempah dan kental berpadu dengan tekstur ikan tenggiri yang lembut dan gurih. Ikan tenggiri adalah salah satu jenis ikan dengan marga Scomberomorus yang merupakan suku Scombridae.

Ikan Gulai Masin yang merupakan masakan asal Sumatra ini mudah dibuat dan tetap disukai. Ikan tenggiri merupakan ikan komunal atau pelagis yang lebih suka menghabiskan hidupnya dengan cara bergerombol. Banyak nelayan yang mencari ikan tenggiri karena harga yang lumayan mahal. Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Gulai ikan tenggiri yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 2, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Gulai ikan tenggiri

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Gulai ikan tenggiri di bawah.

  1. 4 – ketul ikan tenggiri yg digaul garam n kunyit dan digoreng.
  2. – Cili api dan kunyit yg ditumbuk.
  3. – Santan.
  4. – Kacang panjang.
  5. – Tomato sebiji.
  6. – Garam.

Gulai Lemak Cili Padi Ikan Tenggiri Dengan Petai. Ikan tenggiri dapat dijadikan berbagai macam olahan makanan, biasanya dipakai sebagai pengganti daging karena kandungan gizinya yang cukup banyak. Selain itu ikan tenggiri juga rendah kalori. Lihat juga resipi untuk Kari ikan tenggiri versi Luqman, Kari Ikan Tenggiri.

Langkah untuk membuat resepi Gulai ikan tenggiri

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 2 langkah-langkah membuat resipi Gulai ikan tenggiri ini.

  1. Goreng ikan. Dlm periuk lain masukkan terus santan, cili + kunyit dan kacang panjang…kacau hingga mendidih.
  2. Masukkan ikan tomato. Perasakan dgn garam, gaul sebentar utk tak bg pecah minyak…n siap….
Baca :  Cara Memasak Ikan Patin Tempoyak yang Mudah

Misalnya resep ikan tenggiri gulai atau Anda juga bisa mencoba cara membuat otak otak ikan tenggiri. Otak-otak sendiri diketahui juga berasal dari daerah Sumatera. Gulai lemak ikan tenggiri dan pucuk ubi kayu sedap dimakan bersama nasi panas. GULAI lemak antara menu yang cukup mudah disediakan tambahan pula ia tidak menggunakan bahan yang banyak. Gulai siam ikan tenggiri. السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة