Bahan Sotong Goreng Tepung yang Lezat

By | Mei 11, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong Goreng Tepung mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong Goreng Tepung dalam langkah mudah 5 yang berikut. I made sotong goreng tepung paired with honey mustard sauce for the lepak sessions! Ramai orang suka sotong goreng tepung tetapi tak sanggup nak buat kerana asyik meletup-letup. Ramai orang tunggu resipi ini kerana sotong tidak meletup ketika digoreng dan kekal rangup.

Sotong Goreng Tepung Oleh: Azie Kitchen. Ada juga goreng tapi tepung tidak melekat dekat sotong, jadi lembik dan tidak sedap. Kacau dalam tos sotong bersama lada sulah dan sedikit garam. Dalam panduan ini, kami menggunakan 3 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong Goreng Tepung yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Sotong Goreng Tepung

Sila rakan rakan menyediakan 3 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong Goreng Tepung di bawah.

  1. 7 – ekor sotong sederhana besar.
  2. 1 cawan – tepung goreng..saya guna brand pak long..guna brand apa pon boleh.
  3. 2 – biji telur.

Sotong goreng celup tepung resepi bonda. Sotong goreng tepung / crispy fried squid. Selain dari goreng tepung, sotong juga sesuai digoreng kunyit. Mudah dan menjimatkan masa, ianya boleh dimakan dengan nasi goreng atau nasi putih.

Langkah untuk membuat resepi Sotong Goreng Tepung

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Sotong Goreng Tepung ini.

  1. Bersihkan sotong..potong ikut suka dan toskan. Masukkan tepung goreng dalam bekas yang ada penutup..dan masukkan sotong. Tutup bekas dan goncang2 kan dia..biar sotong bersalut tepung..
  2. Keluarkan sotong..masukkan dalam bancuhan telur..
  3. Masukkan semula dalam bekas tepung goreng tadi..dan goncang2 kan lagi..pastikan sotong bersalut tepung..
  4. Panaskan minyak..goreng sotong hingga warna keemasan…
  5. Sotong dah siap..boleh la dihidangkan..selamat mencuba..
Baca :  Ramuan Sotong Goreng Garam Kasar yang Mudah

Dapat pula yang panas-panas, pasti kecur air liur. Resepi Sotong Goreng Tepung, simple dan sedap, menggunakan tepung Gogi yang rangup, hidangan Sotong Goreng Tepung ini pastinya menjadi kegemaran keluarga. Sotong Goreng Tepung (Fried Squid) – Spesial Sambal. Sebagai contoh, sotong goreng tepung yang kat dalam gambar ni. tapi yang ini bukan di order dari kedai tapi di masak sendiri kat rumah untuk dinikmati dengan family. Sotong goreng tepung bukan sahaja mudah disediakan malah enak dimakan sebagai pembuka selera.