Resepi Ayam masak lemak cili padi yang Lezat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam masak lemak cili padi mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam masak lemak cili padi dalam langkah mudah 5 yang berikut. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Cream with Birds Eye Chili in English, is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with chilli padi. While this recipe uses chicken, it can be substituted with prawns, flower crabs or fishead. Cili padi (cili api) = bird's eye chilli (because they are tiny, not quite like rice grains, but small).

Cili Api also refers to bird's eye chilli. Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam masak lemak cili padi yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam masak lemak cili padi

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam masak lemak cili padi di bawah.

  1. – Ayam cuci dan toskan.
  2. – Cili padi.
  3. – Bawang merah.
  4. – Bawang putih.
  5. – Santan.
  6. titik – Serai di.
  7. keping – Asam.
  8. – Garam.
  9. – Gula.

Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa subscribe ok… Sekali sekala kena layan masakan melayu jugak.

Baca :  Resepi Rendang Ayam Kampung yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Ayam masak lemak cili padi

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Ayam masak lemak cili padi ini.

  1. Basuh ayam hingga bersih, toskan..
  2. Blender bahan bertanda *..
  3. Masukkan sekali semua bahan ke dalam periuk kecuali santan masuk masa akhir nanti. Letakkan air paras ayam. Tak perlu tumis ye..
  4. Masak hingga menggelegak, hingga ayam masak kecilkan sikit api dan masukkan santan. Kacau rata..
  5. Letakkan garam dan gula secukup rasa. Siap.

Nah saya bagi resepi masak lemak cili padi. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Milk with Birds Eye Chili, is a rich spicy yellow coconut gravy that is cooked with bird's eye chili. It is one of the many Malaysian favourites to accompany a hot plate of fragrant Jasmine rice. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit hidup juga sehelai atau dua helai cukuplah tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi.