Resepi Sagu Gula Melaka Merdeka yang Enak

By | Mei 12, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu Gula Melaka Merdeka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu Gula Melaka Merdeka dalam langkah mudah 5 yang berikut. Atas permintaan ramai yg suruh akak buat semula sagu gula melaka. ni khas untuk korang yg request haritu. terima kasih atas sokongan kepada Buat Orang. Minuman sagu gula melaka mungkin masih asing di telinga sebagian besar dari kita. Tetapi jika diganti menjadi "bubur mutiara", dijamin kamu pasti langsung ingat dengan minuman berkuah santan dengan isian kecil-kecil seperti mutiara yang begitu kenyal.

Memang sedap sangat makan sejuk-sejuk masa berbuka puasa. Kalau pergi kat bazar Ramadhan pun selalunya banyak sagu gula melaka ni dijual. Sagu gula melaka ialah puding manis yang dibuat dengan mendidihkan sagu dengan air. Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu Gula Melaka Merdeka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sagu Gula Melaka Merdeka

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu Gula Melaka Merdeka di bawah.

 1. – Bahan A (sagu).
 2. 1/2 – paket @ 200g sagu.
 3. 2 L – air.
 4. 3 titik – pewarna (ikut suka).
 5. – Bahan B (Air Gula Melaka).
 6. 2 keping – gula melaka @ nisan.
 7. 1/2 cawan – gula perang.
 8. 1/2 cawan – air.
 9. 2 helai – daun pandan.
 10. 1/2 – sudu kecil garam.
 11. – Untuk kuah santan.
 12. 3 cawan – santan.
 13. 1/4 – sdt garam.
 14. 1 – sdb gula.
Baca :  Bahan Oden yang Mudah

Ia biasanya diberi pewarna dan boleh dihasilkan dalam pelbagai cara. Sagu gula melaka dihidangkan dengan sirap gula melaka dan santan. Gula Melaka is the sugar from a coconut tree. Combined with coconut milk and poured over a sago pearl pudding, make this dessert a true delight.

Langkah untuk membuat resepi Sagu Gula Melaka Merdeka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Sagu Gula Melaka Merdeka ini.

 1. Didihkan air, masukkan sagu. Rebus sampai sagu kembang. Jika air kurang semasa merebus, tambah air panas..
 2. Bila sagu dah kembang, tapis dan lalukan dibawah air paip. Bilas sagu sampai nampak berbiji-biji. Letak pewarna yang disukai. Biarkan dalam setengah jam. Kemudian bilas sekali lagi dan tapiskan..
 3. Untuk kuah santan : Didihkan santan. Kemudian taburkan garam dan sedikit gula. Bila dah mendidih tutup api..
 4. Gula melaka : masukkan gula melaka, gula perang, daun pandan dan air ke dalam periuk. Masak sampai mendidih dan gula hancur. Sejukkan sebelum diguna..
 5. Cadangan ketika menghidang : Tuangkan gula melaka kedalam gelad, kemudian cedokkan sagu keatasnya. Lepas tu, tuangkan santan secukupnya. Sejukkan sebelum dinikmati. Boleh juga tambah ketulan ais.

Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap dengan pengurangkan kepekatan bahan dalam pembuatannya. Hasilnya bila kita terkena sekali, memang reject dah lain kali. Rebus sagu di atas api perlahan sehingga. Classic sago gula melaka only has four ingredients: sago, palm sugar, coconut milk, and pandan leaves. The sago is boiled until the pearls become translucent, while the palm sugar is melted separately.

Baca :  Cara Memasak Udang Galah Masak Lemak Membai Enak 12 Bahan