Resepi Kek pisang cheese gebu yang Cepat

By | November 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek pisang cheese gebu mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek pisang cheese gebu dalam langkah mudah 7 yang berikut. Resepi kek span cheese yang sangat gebu. Boleh tengok kami tekan dan ianya kembali pada bentuk asal. Hi semua, Harini sis nak kongsi resepi kek pisang gebu yang sedap dan mudah.

Kek pisang cheese gebu Keluarkan kek span cheese dari loyang dan sejukkan. Memang gebu habis guna resepi kek. Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap. Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek pisang cheese gebu yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 7, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek pisang cheese gebu

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek pisang cheese gebu di bawah.

 1. – Bahan A.
 2. 3 – biji telur ayam gred A.
 3. 190 gm – Minyak masak.
 4. 180 gm – Gula halus.
 5. – Bahan B.
 6. 250 gm – Pisang berangan.
 7. – Bahan C.
 8. 150 gm – tepung gandum.
 9. 1 camca – teh Soda bikarbonat.
 10. 1 camca – teh baking powder.
 11. – Bahan D.
 12. 150 gm – cream cheese.
 13. 1 – biji telur gred B.
 14. 50 gm – gula halus.

Kek pisang merupakan sejenis kek yang sedap dan enak rasanya. Kek ini sesuai untuk hidangan minum petang. Kek pisang merujuk kepada sejenis kuih kek yang diperbuat daripada tepung gandum, telur, minyak masak, gula, dan pisang. Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi.

Baca :  Bahan Kek pisang yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Kek pisang cheese gebu

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 7 langkah-langkah membuat resipi Kek pisang cheese gebu ini.

 1. Lenyek pisang hingga hancur.
 2. Blend bahan A hingga sebati. (minyak masak, gula & telur) Ketepikan dalam 1 mangkuk.
 3. Bahan c diayak. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk bahan A. Kacau dengan menggunakan spatula hingga sebati.
 4. Masukkan pisang yang telah dilenyek ke dalam mangkuk bahan A.
 5. Blender bahan D hingga sebati..
 6. Masukkan adunan kek ke dalam loyang size 7"x7" yang telah dialas dengan baking paper. Tuangkan adunan D ke atas adunan adunan kek. Bakar dengan suhu 150c selama 1jam-1jam 30minit (hingga masak).
 7. Keluarkan dari loyang & letak di atas redai..

Bergantung pada jenis pisang yang kita guna. Tak semua jenis pisang sesuai untuk buat kek. Kalau salah jenis pisang dan salah cara buatnya kek pisang ni selalu jadi mampat. Tapi resepi yang ni senang sangat dan insya Allah jadi gebu dan lembut. Assalamualaikum semua Anda semua peminat kek pisang?