Resepi Souffle Pancake Enak 4 Bahan

By | Januari 24, 2022

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Souffle Pancake di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Souffle Pancake yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Daftar isi :

4 Ingredients of Resepi Souffle Pancake

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Souffle Pancake ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 – biji telur gred C.
  2. Sedia 60 g – tepung super fine.
  3. Sedia 30 g – susu pekat kurma homemade.
  4. Sedia 1/4 – sdt garam pink Himalaya.

5 Cara – Cara Souffle Pancake

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Souffle Pancake pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Asingkan putih telur dan kuning telur.
  2. Dalam bekas lain mix tepung super fine, kuning telur dan susu pekat hingga sebati dan tidak berketul. Adunan Mai agak berat dan likat..
  3. Pukul putih telur dengan low speed hingga berbuih manja dan masukkan garam. Terus putar hingga soft peak. Terbalikkan mangkuk meringue tak [email protected]
  4. Ambil sedikit meringue ke dalam batter tepung tadi dan mix guna method kaub balik. Ulang sampai habis..
  5. Bakar atas non-stick pan. Mai guna mini burger ring untuk kekalkan shape y sama besar. Jangan letak penuh nanti batter tu melimpah. Guna api yang paling kecil. 4-7 minit terbalikkan ring. Dah masak kedua-dua belah pancake biarkan sejuk, ia akan sedikit mengecut. Boleh keluarkan ring dengan mudah. Siap ! 🥰.
Baca :  Resepi Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi Cepat 32 Bahan

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Souffle Pancake ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!