
Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Lollipop Biskut Gula mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Lollipop Biskut Gula dalam langkah mudah 8 yang berikut. Masukkan tepung gandum, garam dan serbuk. Kami menyediakan kudap-kudapan yang boleh anda makan di mana sahaja yang boleh dicicah bersama air ataupun tidak!οΏ½. Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati.
Takut pula nak bagi biskut yang dibeli, rasa macam semuanya manis. Biskut onde-onde atau juga dipanggil sebagai biskut pandan gula melaka diinspirasikan dari kuih tradisional, onde onde. Ia mempunyai rasa yang sama dengan kuih onde onde kecuali teksturnya. Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Lollipop Biskut Gula yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 8, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.
Ramuan untuk membuat Lollipop Biskut Gula
Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Lollipop Biskut Gula di bawah.
- 70 gm – Mentega.
- 50 gm – Marjerin.
- 20 gm – Ghee Minyak Sapi.
- 100 gm – Gula tepung.
- 1 biji – Telur kuning.
- 120 gm – Tepung serbaguna.
- 50 gm – Tepung beras.
- 1/2 sudu teh – Esen vanila.
- Secukup rasa – Trimit/Hundred thousand.
- Secukup rasa – Pencungkil gigi.
- Secukup rasa – Pewarna makanan.
- – πBahan celupan.
- 1 biji – Telur putih.
Assalamualaikum Apa khabar rakan-rakan yang di kasihi sekalian. Dah berapa hari ya kita berpuasa. dah hampir dua minggu rasanya. pasti ramai yang dah mula buat persediaan untuk menyambut. Utk doh – campur mentega & tpg.
Langkah untuk membuat resepi Lollipop Biskut Gula
Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 8 langkah-langkah membuat resipi Lollipop Biskut Gula ini.
- Sediakan bahan-bahan.
- Masukkan ke dalam mangkuk adunan, mentega, marjerin, minyak sapi dan gula tepung, kemudian adunkan pada kelajuan rendah sehingga bercampur rata.
- Masukkan telur kuning dan esen vanilla, adunkan sehingga bercampur rata.
- Masukkan tepung serbaguna dan tepung beras sambil diayak, gaul rata dengan spatula dan adunkan sebentar pada kelajuan rendah, sehingga bercampur rata. Bungkuskan adunan dengan pembalut plasti, simpankan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
- Bahagikan adunan menjadi beberapa bahagian (bergantung kepada warna yang anda inginkan) tambahkan beberapa titis pewarna untuk setiap bahagian. Gaul rata dengan sudu, kemudian bentukkan menjadi bola-bola kecil dengan berat @ 2 gm.
- Ambilkan 3 bola kecil dengan warna yang berbeza, kemudian gelek setiap bola menjadi bentuk panjang menggunakan tangan, kemudian tindihkan 3 adunan panjang tadi, gelek dengan telapak tangan sehingga memanjang kemudian digulung perlaha-lahan, dan rapikan.
- Ambilkan sebatang pencungkil gigi dan cucuk, ulang sehingga selesai kemudian celukan ke dalam telur putih dan gulingkan bahagian tepinya ke dalam gula-gula manik/gula-gula hundred thousand. Susunkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpankan di dalam peti sejuk selama 15 minit. Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah Celsius selama 10 minit kemudian bakar biskut selama 15-20 minit..
- Keluarkan biskut dan susun di atas rak penyejuk, selepas sejuk masukkan ke dalam balang kedap udara. Rangup, rapuh dan wangi rasanya. Selamat mencuba dan semoga berjaya. Nikmatilah….πππ.