Resepi Olahan Kek Pisang yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek Pisang mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek Pisang dalam langkah mudah 4 yang berikut. Jawabannya pasti kek pisang (cake pisang). Melihat gambar kek yang ditayang menjadikan saya sangat teringin untuk mencuba. Buronan Wisatawan Oleh-Oleh Paling populer di Kota Batam.

Kek Pisang merujuk kepada sejenis kuih kek yang diperbuat daripada tepung gandum, telor, minyak masak, gula, dan pisang. Kek Pisang aje pun nak kecuh. Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek Pisang yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek Pisang

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek Pisang di bawah.

 1. – Bahan A.
 2. 100 gm – gula halus.
 3. 200 gm – pisang di lecek.
 4. 4 – biji telur.
 5. Sedikit – esen pisang.
 6. 40 gm – susu segar.
 7. 1/2 – sb ovalet.
 8. 1/2 – sk cream of tartar.
 9. – Bahan B.
 10. 160 gm – tepung gandum.
 11. 1 – sk baking powder.
 12. 1 – sk soda bicarbonate.
 13. – ayak sekali.
 14. C – Bahan.
 15. 100 gm – minyak masak.

As Salam,- Tips dan Resepi Kek Pisang kekal Moist Walau Dibakar-Alhamdulillah. Cuti sekolah ni selain happy sebab tak payah rush bangun pagi-pagi. Banana Cake Recipe / Resepi Kek Pisang Mudah (Sukatan Cawan) Kek Pisang salah satu menu yang digemari ramai. Cara menyediakannya sangat mudah berbanding kek-kek yang lain.

Baca :  Ramuan Kek Pisang Coklat Cip Moist yang Mudah

Langkah untuk membuat resepi Kek Pisang

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Kek Pisang ini.

 1. Campur semua bahan A ke dalam pengadun.. Pukul sampai kembang dan ringan.
 2. Perlahankan mixer masukkan bahan B sikit demi sedikit sampai sebati.
 3. Akhir sekali masukkan minyak dan kacau rata.
 4. Sediakan loyang dan lapik baking paper.. Tuang adunan tadi dan bakar suhu 170 api atas dan bawah selama 1 jam atau hingga masak.

Resepi Kek Pisang Lembap yang sangat sedap, gebu dan lembut. Sesuai sangat untuk dibuat hidangan minum petang bersama keluarga. Cara nak buatnya pun mudah kerana Che Nom hanya. Oleh-oleh khas Batam Pertama, Terbesar dan Berprestasi. Menyediakan berbagai olahan kek pisang sebagai oleh-oleh khas Batam. memang ramai penggemar kek pisang ini dan saya fikir hampir semua rakyat Malaysia pasti tahu apa itu kek pisang, mungkin kerana buah pisang mudah sangat untuk di dapati dan sangat bergizi.