Cara Memasak Nasi Goreng Daging Mudah 7 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Goreng Daging di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Goreng Daging yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

7 Ingredients of Resepi Nasi Goreng Daging

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Goreng Daging ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia Sedikit – daging(direbus).
 2. Sedia 3 ulas – bawang merah.
 3. Sedia – Sawi.
 4. Sedia 2 – sudu sos cili.
 5. Sedia 2 – sudu kicap manis.
 6. Sedia Sedikit – garam.
 7. Sedia – Nasi sejuk.

5 Cara Membuat Nasi Goreng Daging

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Goreng Daging pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Rebus sedikit daging bagi empuk..tinggalkan sedikit air rebusan daging..
 2. Hiris bawang dan sawi. Boleh juga diganti dengan sayuran lain..
 3. Tumiskan bawang sehingga garing kemudian masukkkan daging dengan sedikit air rebusan daging tadi. Masukkkan juga sos cili,kicap dan sedikit garam seterusnya masukkan nasi..
 4. Gaul sekata dan siap dimakan..
 5. .

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Goreng Daging ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!