Cara Memasak Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian yang Lezat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian di bawah.

 1. 200 gm – pulut hitam.
 2. 2 1/2 cawan – santan sederhana pekat.
 3. 1/2 cawan – gula pasir – ikut citarasa masing-masing.
 4. 1/3 cawan – gula merah.
 5. 1 helai – daun pandan – disimpul.
 6. 6-7 ulas – durian.
 7. – Bahan santan pekat untuk dicurah atas bubur :.
 8. 1/2 cawan – santan pekat.
 9. sedikit – garam halus.

Langkah untuk membuat resepi Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Bubur Pulut Hitam Campur Durian #Durian ini.

 1. 1. Cuci bersih beras pulut hitam, rendam 2 jam [lebih elok semalaman beras cantik kembang dan cepat masak]. 2. Dalam periuk masukkan beras pulut hitam bersama dengan 2 cawan air dan daun pandan, masak hingga butir2 beras kelihatan pecah, jika air kering boleh tambah lagi air secukupnya..
 2. 3. Kemudian masukkan santan, gula pasir, gula merah masak gula hingga larut. Santan ikut citarasa, jika tidak mencukupi boleh tambah santan. 4. Rasa sudah cukup rasa, masukkan durian, biarkan masak sebentar supaya rasa durian elok bercampur dengan bubur..
 3. Sediakan santan pekat untuk dicurah atas bubur : 5. Masukkan santan pekat ke dalam periuk bersama dengan sedikit garam halus untk rasa lemak-lemak masin. Rasa masin tidak perlu terlalu masin, sedang-sedang sahaja. Masak hingga timbul buih di tepi periuk tutup api, siap..
 4. 6. Sedia dihidang..