Cara Memasak Nasi Goreng Kunyit hidup Enak 2 Langkah

By | Januari 24, 2023

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Goreng Kunyit hidup di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Goreng Kunyit hidup yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Nasi Goreng Kunyit hidup - anekaresepienak.com

6 Bahan – Bahan Resepi Nasi Goreng Kunyit hidup

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Goreng Kunyit hidup ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 – pot Beras yang dimasak.
  2. Sedia 2 – ekor ikan kerisi goreng saiz besar.
  3. Sedia 2 – kunyit hidup.
  4. Sedia 3 ulas – bawang putih.
  5. Sedia 1 – pokok sawi.
  6. Sedia – Garam pink.

2 Cara Memasak Nasi Goreng Kunyit hidup

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Goreng Kunyit hidup pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Tumbuk kunyit hidup bersama bawang putih. Masukkan isi ikan dan tumbuk lagi..
  2. Panaskan kuali, tumis sikit bahan tumbuk dan masukkan nasi. Kacau-kacau sampai garing sikit. Kemudian masukkan sawi. Bila sayur layu, tutup api dan masukkan garam. Kemudian boleh hidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Goreng Kunyit hidup ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!