Resepi Kek Batik Gajus Enak 9 Bahan

By | Mac 17, 2023

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kek Batik Gajus di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kek Batik Gajus yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kek Batik Gajus - anekaresepienak.com

9 Bahan – Bahan Resepi Kek Batik Gajus

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kek Batik Gajus ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 1/2 cawan – milo.
 2. Sedia 100 g – margerin.
 3. Sedia 1/2 cawan – air.
 4. Sedia 1/2 tin – susu pekat.
 5. Sedia 1 – sudu kecil nescafe.
 6. Sedia 250 g – coklat bar.
 7. Sedia 1 – pack nescafe 3 in 1.
 8. Sedia 100 g – gajus.
 9. Sedia – Biskut marie 1pack.

4 Step by Step Kek Batik Gajus

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kek Batik Gajus pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Panaskan belanga. Cairkan margerin. Kemudian masukkan air di ikuti dengan milo..
 2. Masukkan susu pekat. Masukan juga nescafe. Kemudian masukkan biskut marie..
 3. Sediakan loyang 10×10. Percikkan air pada loyang dan diikuti dengan melapik plastik. Masukkan adunan tadi dan mampatkan dalam loyang. Sejukkan sebentar untuk di buat topping..
 4. Cairkan coklat dan tambahkan nescafe 3in1. Tuang coklatkan atas adunan biskut tadi. Taburkan gajus atas coklat tersebut. Selamat mencuba..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kek Batik Gajus ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!