Cara Memasak [Ikan] Ikan masak asam yang Cepat

By | Mei 25, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat [Ikan] Ikan masak asam mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat [Ikan] Ikan masak asam dalam langkah mudah 4 yang berikut. Rasa asam nan menyegarkan pada menu makanan selalu menggugah selera makan. Indonesia kaya akan menu makanan yang satu ini, salah satunya adalah makanan khas. Saya suka mengikuti Instagram Bonda Rozita, yang juga Pengasas Sedayu Tinggi terutama ketika beliau memasak.

[Ikan] Ikan masak asam Uleg kasar bumbu yg disangrai td kemudian masak lg, masukkan tomat, air panas, beri gula dan garam. Oles-oles lagi ikan dg bumbu halus tadi saat ikan dibolak-balik. Home » Ikan » Cara Masak Resep Gurame Asam Manis Pedas Enak Sederhana. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi [Ikan] Ikan masak asam yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat [Ikan] Ikan masak asam

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi [Ikan] Ikan masak asam di bawah.

 1. 4 – ketol Ikan tenggiri.
 2. 1 – sb serbuk kunyit.
 3. 1 – sk garam.
 4. 2 – biji bawang merah.
 5. 1 ulas – bawang putih.
 6. 1/2 – biji bawang besar di potong bulat.
 7. 1 – inci halia.
 8. 1 batang – serai.
 9. 1 cawan – air asam jawa.
 10. 1 – biji cili hijau.

Salah satu ikan air tawar yang mempunya banyak penggemar adalah ikan Gurame. Banyak sekali variasi masakan gurame yang sudah kita ketahui bersama. Air asam jawa – agak-agak sahaja. Ikan tongkol – boleh ubah jenis ikan ikut selera masing-masing.

Baca :  Resepi Sambal Ikan Tongkol Sedap 3 Langkah

Langkah untuk membuat resepi [Ikan] Ikan masak asam

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi [Ikan] Ikan masak asam ini.

 1. Ikan dilumur dengan serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng..
 2. Gunakan minyak lebihan goreng ikan. Tumis bawang merah, putih halia dan serai sehingga wangi..
 3. Masukkan air asam jawa dan ikan. Perasakan dengan garam. Masak sehingga mendidih..
 4. Masukkan bawang besar dan cili. Kacau rata. Siap..

Ikan tuna salah satu ikan yang bisa diolah dengan sangat baik, karena memiliki rasa yang lezat kala dimasak. Salah satunya adalah dimasak dengan cara membuat ikan tuna saus asam manis, dengan cara digoreng terlebiuh dahulu ikan tuna nya kemudian baru membuat bumbunya berupa. Asam padeh sangat cocok untuk dikonsumsi bersama keluarga besar, karena biasanya dimasak dengan jumlah yang cukup banyak dan dalam kuali yang cukup besar. Berikut kami nukilkan resep membuat asam padeh untuk Gulai Ikan Tongkol: Bahan-bahan. Cara membuat: Goreng ikan sampai garing.

Carian Resepi :Resepi 1 kilo ikan asam pedas