Bahan Sotong dan gajus stir-fry yang Cepat

By | Mei 13, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong dan gajus stir-fry mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong dan gajus stir-fry dalam langkah mudah 7 yang berikut. Panaskan minyak dan goreng sotong sehingga garing. Heat the cooking oil and fry the. Ayam masak kacang gajus ni, makanan popular di restoran Cina dan kedai makanan Thai.

Made from scratch and easy to make, this will satisfy your satay craving! But in my world, stir fries should be fast and easy to make. So I made this Chinese Satay Chicken Stir Fry straight forward. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong dan gajus stir-fry yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 7, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong dan gajus stir-fry

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong dan gajus stir-fry di bawah.

  1. – Bahan-bahan.
  2. 3 – ekor/400g Sotong putih medium.
  3. – Air panas.
  4. 1/2 – Bawang merah besar (potong baji).
  5. 2 ulas – Bawang putih dicincang.
  6. 1 – inci halia dihiris nipis.
  7. 6-7 – tangkai cili kering (gunting kasar).
  8. – Kacang gajus (disangai dahulu).
  9. Daun – bawang potong memanjang.
  10. – Bahan sos (disatukan).
  11. 2 – sb sos tiram.
  12. 1/2 – sb minyak bijan.
  13. 1 – sb kicap lemak manis.
  14. – Bahan lain.
  15. 1 – sb tepung jagung dicampur sedikit air.
Baca :  Resepi Sotong Goreng Kunyit berkuah#phopbylinimohd#menuberbuka yang Cepat

And if I do say so myself. Gajus atau lebih popular dengan nama jambu golok di Pantai Timur Semenanjung hidup subur di sepanjang pantai. Apa persamaan jambu golok atau buah gajus dengan mencandat sotong? Ramai yang tidak mengetahui bahawa sotong dan jambu golok berkongsi musim yang sama.

Langkah untuk membuat resepi Sotong dan gajus stir-fry

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 7 langkah-langkah membuat resipi Sotong dan gajus stir-fry ini.

  1. Basuhkan sotong dan buang kulit, kelar-kelar sotong dan potong ikut saiz yg diinginkan dan masukkan ke dalam air panas sehingga sotong jadi kerinting. Tujuannya untuk jadikan sotong nampak menarik. Potong bulat-bulat macam biasa pun boleh ๐Ÿ˜‰.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan cili kering. Kemudian masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga bawang bertukar warna perang dan wangi, masukkan sotong dan bawang merah..
  3. Setelah beberapa minit, masukkan bahan sos dan gajus yang sudah disangai. Kacau rata..
  4. Apabila kuah menggelegak, masukkan larutan tepung jagung. Taburkan daun bawang, perasakan dengan garam & gula, kacau rata dan tutup api..
  5. Dah siap! Selamat mencuba..
  6. Maaf kali ni tak sempat nak ambil gambar untuk setiap step sebab hari ni balik kerja lambat terus rush nak masak ๐Ÿ˜“.
  7. Jika nak tau cara potong sotong, search di YouTube "how to flower squid" macam-macam style boleh dicuba!.

The word 'sotong' is the Malay for squid. Add the squid slices and stir fry for a minute. Thicken the sauce with the tamarind paste. Add the rest of the spring onions. I don't know the exact history of this simple dish, but Yasai Itame has been around for many years and it is a common home cooking dish You Stir fry dishes is great for using small bits and pieces of ingredients hidden in the refrigerator.

Baca :  Ramuan Sotong Goreng Garam Kasar yang Mudah