Bahan Nasi lemak simple dan cepat yang Enak

By | Januari 27, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Nasi lemak simple dan cepat mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Nasi lemak simple dan cepat dalam langkah mudah 11 yang berikut. Dan tak dinafikan, untuk masak nasi lemak ni bukannya satu kerja yang mudah kalau tak tahu cara. Kalau tersilap langkah, nasi lemak boleh menjadi tak Sebab tu, untuk masak nasi lemak ni kena cari resepi nasi lemak yang betul-betul boleh diikut. Walaupun tak sesedap seperti air tangan mak dan.

Nasi Lemak Oh Nasi Lemak… Ini antara juadah rakyat Malaysia tak kira masa. Ikut suka nak makan waktu bila. Ada yang suka makan Nasi Lemak tuk sarapan, lunch dan ada yang suka pekena nasi lemak waktu dinner. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Nasi lemak simple dan cepat yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 11, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Nasi lemak simple dan cepat

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Nasi lemak simple dan cepat di bawah.

  1. – Nasi.
  2. 3 cawan – beras.
  3. 1 – inci halia ditumbuk.
  4. 1 – hingga 2 helai daun pandan disimpul.
  5. 1 1/2 cawan – santan.
  6. Sedikit – garam himalaya.
  7. 2 – sudu minyak masak.
  8. – Sambal sotong stail mak.
  9. 2 ulas – bawang merah.
  10. 1 – senduk besar cili kisar.
  11. 1 – sudu besar gula kabung kristal atau gula tebu organik.
  12. 1 keping – asam keping.
  13. – Sotong secukupnya.
  14. 2 – biji bawang besar.
  15. 5 ulas – bawang putih.
Baca :  Resepi Nasi Lemak Bunga Telang Sambal Sotong yang Enak

Tak kurang yang suka makan sewaktu lepak midnight malam buta atau supper. Nak buat nasi lemak tak semestinya guna dapur gas. Anda boleh cuba tips masak nasi lemak menggunakan periuk elektrik atau 'rice cooker' Nasi lemak memang banyak dijual di mana-mana. Walaupun hidangan ini cukup mudah dan 'simple', tapi tak ramai yang dapat menghasilkan nasi.

Langkah untuk membuat resepi Nasi lemak simple dan cepat

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 11 langkah-langkah membuat resipi Nasi lemak simple dan cepat ini.

  1. Basuh beras bersih. Masukkan air mengikut sukatan biasa kita masak nasi putih.
  2. Masukkan santan. Gaul sekata..
  3. Masukkan halia yang sudah ditumbuk dan daun pandan yang telah disimpulkan..
  4. Masukkan 2 sudu besar minyak masak. Gaul semuanya sekata..
  5. Tekan suis periuk nasi dan masak seperti biasa. Aroma santan dan daun pandan tu, sedap amat!.
  6. Untuk sambal sotong, mula-mula kisar 5 ulas bawang putih dan 2 biji bawang besar. Ketepikan.
  7. Panaskan minyak dan masukkan 2 biji bawang merah dihiris. Tumis hingga naik bau.
  8. Masukkan cili kisar dan gula. Gaul sekata. Biar hingga pecah minyak. Tanda pecah minyak ialah apabila kita nampak ada dua lapisan iaitu permukaan sambal cili dan minyak.
  9. Masukkan sotong (make sure sotong tos kering tau, supaya sambal pekat dan tidak berair).
  10. Masukkan asam keping. Masak dan perasakan dengan garam..
  11. Siap! Boleh dihidang bersama nasi lemak tadi. Makan panas-panas. Fuhh sedap!.

Nasi lemak yang saya buat ni sangat senang sebab saya cuma menggunakan gunakan santan dan garam sahaja. Kalau ada daun pandan, boleh letak. Sambal ni sesuai juga untuk buat masakan lain seperti asam pedas, kari dan sebagainya. Senang dan cepat je nak masak apa-apa pun. Lihat juga resep Nasi lemak simple ala rice mix blueband enak lainnya!

Baca :  Resepi Olahan Nasi lemak yang Lezat