Resepi Kek pisang bercoklat yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek pisang bercoklat mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek pisang bercoklat dalam langkah mudah 5 yang berikut. Semalam nampak ada banyak pisang yang mama tanam dah masak & terletak je kat atas meja. Dapat plak idea nak buat kek pisang. Kalau x buat kek, pisang tu mesti dibuat cucur.

Sebelum buat kek pisang ni wajib tengok dulu video kat bawah ni supaya lebih senang nak faham cara-cara. Biasanya sih jenis pisang muli atau pisang mas yang dipakai. Pisangnya pun bermacam-macam, dari pisang kepok, pisang ambon, pisang raja, pisang uli dan Mulai dari bolu pisang, cake pisang apel, Keripik Pisang, pisang goreng kriuk, dibikin pisang kukus. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek pisang bercoklat yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek pisang bercoklat

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek pisang bercoklat di bawah.

  1. 6 – biji pisang masak.
  2. 120 gm – gula perang.
  3. 115 gm – butter cair.
  4. 120 gm – buttermilk (atau 1/2 cawan susu + 1/2 sudu besar cuka).
  5. 1/2 – sudu esen vanila.
  6. 160 gm – tepung gandum.
  7. 25 gm – serbuk koko.
  8. 1 – sudu kecil baking powder.
  9. 1/2 – sudu kecil baking soda.
  10. 80 gm – coklat chunk.

Melihat gambar kek yang ditayang Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Kolak pisang merupakan salah satu dessert khas Nusantara yang populer. Kuah kolak pisang memiliki perpaduan cita rasa yang manis dan gurih karena dihasilkan dari campuran santan dan gula. Pelbagai jenis talam, bingka, kek & aneka kueh-mueh.

Baca :  Bahan Kek pisang pressure cooker yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Kek pisang bercoklat

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Kek pisang bercoklat ini.

  1. Lenyekkan pisang sehingga lumat. Masukkan gula perang dan kacau sebati.
  2. Kemudian campurkan butter yang telah dicairkan serta buttermilk, dan esen vanila. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan semua bahan-bahan kering beserta coklat..
  4. Sediakan loyang yang telah dioles dengan minyak, serta dilapis dengan baking paper.
  5. Masukkan ke dalam oven bersuhu 160c selama 45 minit, atau sehingga masak.

As Salam,- Tips dan Resepi Kek Pisang kekal Moist Walau Dibakar-Alhamdulillah. Cuti sekolah ni selain happy sebab tak payah rush bangun pagi-pagi. Resepi ni dapat dari salah satu blog yg aku walking. Aku tambahkan sikit coklat chip coz balance jugak masa buat crunchy choc chip cookies. Resepi Kek Pisang mudah dan sedap, Pisang kaya dengan potassium, sangat baik untuk mengurangkan tekanan darah tinggi dan mengawal otot.