Resepi Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY yang Mudah

By | Jun 19, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY dalam langkah mudah 6 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY di bawah.

 1. 4 cawan – kacang hijau.
 2. 6 ulas – durian.
 3. 4 – hirisan halia.
 4. 1 1/2 – ketul gula melaka.
 5. 1 cawan – gula pasir.
 6. 2 1/2 cawan – air.
 7. 2 cawan – santan pekat.
 8. 3 helai – daun pandan – disimpul.
 9. – Secubit garam.
 10. – Air untuk merebus kacang hijau.

Langkah untuk membuat resepi Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Bubur Kacang Durian #DurianRuntuh #PeraduanResipi #CookpadMY ini.

 1. Sangai kacang hijau sehingga naik baunya. Anggaran lebih kurang 5 minit. Tutup api, masukkan air dan rendam kacang selama sejam. Setelah itu basuh kacang sekejap, bilas dan tos. Tos..
 2. Di dalam periuk, masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Didihkan sehingga gula larut. Angkat dan tapis gula tersebut..
 3. Di dalam periuk lain, rebus kacang hijau dan hirisan halia sehingga empuk dan kacang kembang..
 4. Kemudian masukkan pati gula tadi. Kacau sebati. Biarkan bubur mendidih selama 10 minit dengan api perlahan..
 5. Masukkan pula santan dan sedikit garam. Sesuaikan rasa. Kacau selama lebih kurang lima minit saja atau bubur menjadi agak pekat..
 6. Akhir sekali, barulah dimasukkan isi durian. Kacau sebati dan biarkan seketika untuk memastikan bahan menjadi mesra. Sedia untuk dihidangkan. ♥️.