Bahan Kek pisang walnut yang Lezat

By | Disember 28, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek pisang walnut mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek pisang walnut dalam langkah mudah 6 yang berikut. Melihat gambar kek yang ditayang Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Dengan Bismillah, As Salam dan Salam Sejahtera, Cara Paling Mudah Buat Kek Pisang Kukus Moist Yang Sedap-Kali ini gigih akak siapkan entri cara buat kek pisang yang moist dan sedap setelah. Jawabannya pasti kek pisang (cake pisang).

Kek pisang walnut Here, chickpeas are layered with walnuts, Greek yogurt, cucumbers, raisins, and mint for a sweet and savory explosion of flavors. Lunch at your desk is looking good. Sejak akhir-akhir ini, memang ramai yang 'terjebak' dengan resepi kek pisang. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek pisang walnut yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek pisang walnut

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek pisang walnut di bawah.

 1. 150 gm – butter.
 2. 100 gm – gula perang.
 3. 100 gm – gula.
 4. – pisang 4biji.
 5. – telur 3 biji.
 6. – walnut 1 genggam.
 7. – kismis hitam 1 genggam.
 8. 1/2 sudu teh – Bikarbonat soda.
 9. 1 sudu teh – baking powder.
 10. 225 – tepung gandum.

Di Malaysia, kek pisang telah menjadi kegemaran semua golongan kerana rasanya yang lemak, lembut. Kek pisang selalunya memang seronok di makan untuk minum petang lagi lagi dengan air panas. Assalamualaikum semua Anda semua peminat kek pisang? Ita memang sangat minat dan suka dengan kek pisang, baunya yang harum dan rasanya yang lembut memang membuatkan bila makan.

Baca :  Resepi Olahan Tepung Pelita @ Limas Moden yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Kek pisang walnut

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Kek pisang walnut ini.

 1. Pukul gula,butter dan pisang masukkaan telur satu per satu..
 2. Tepung, b.soda dan baking powder di ayak mengunakkan penapis..
 3. Walnut bakar sekejap dan cingcang kasar.
 4. Capurkan kismis bersama dengan walnut masukkan ke dlam tepung..
 5. Setelah adunan pisang siap masukkan tepung gaul mengunakan sudu sehinga sebati..
 6. Sapu acuan mengunakan butter lapikan dengan kertas minyak sy mengunakan acuan size 8.suhu 170 bergantung oven kita masing 40minit..

Pada mulanya Kek Pisang Villa merupakan sebuah industri rumahan yang sangat sederhana hingga kemudian berkembang menjadi perusahaan retail terbesar yang menggarap pasar. Sapa sapa suka makan pisang? hari ini saya nak kongsikan resepi kek pisang lembab yang mudah dan pastinya sedap. saya memang penggemar kuih atau kek yang dikukus kerana kek menjadi. Kek Pisang Villa khas Batam (Randy/detikTravel). Batam – Liburan ke Batam tidak melulu tentang belanja baju, sepatu atau tas. Buat traveler yang mau cari oleh-oleh, bisa beli kek pisang yang nikmat.