Resepi Serawa durian yang Lezat

By | Mei 18, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Serawa durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Serawa durian dalam langkah mudah 1 yang berikut. Durian season is here, do you want to enjoy a nice, creamy and unique Serawa Durian dessert? Follow Chef Zul, the Malay sous chef at Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur. Serawa durian atau pun pengat durian memang sesuai disajikan sebagai hidangan pencuci mulut.

Its a 'Sweet Soup' mixer of Fresh Durian!-Coconut Milk-Palm Sugar. Can be eat right away or. Serawa Durian, a very common dish in Johor can be consumed by itself as a dessert or as an accompaniment with Steamed Glutinous Rice (Pulut), Lace Rolls (Roti Jala), & etc. Dalam panduan ini, kami menggunakan 5 ramuan memasak untuk membuat Resipi Serawa durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 1, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Serawa durian

Sila rakan rakan menyediakan 5 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Serawa durian di bawah.

  1. 10 ulas – Durian.
  2. 500 gm – Santan.
  3. – Gula perang secukup rasa.
  4. – Garam sedikit.
  5. Daun – pandan utk wangi.

Masukkan ulas durian bersama biji, santan cair dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga isi durian menjadi hancur dan kuah menjadi pekat sebati. Durian pancakes, durian mousse, durian crepes and the list just goes on and on. It is made from fresh durian puree, coconut milk and palm sugar or white sugar.

Langkah untuk membuat resepi Serawa durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 1 langkah-langkah membuat resipi Serawa durian ini.

  1. Masukkan kesemua bahan2 dan masak hingga mendidih..
Baca :  Ramuan Bihun Goreng Kicap yang Enak

Resepi serawa durian dengan rasa pekat dan berlemak menjadi kegemaran seisi keluarga. Masukkan air sedikit, santan, durian, daun pandan dalam periuk. Dah agak panas masukkan gula dan garam. Resepi serawa durian ini mengandungi sedikit gula melaka kerana terdapat sesetengah orang yang kurang gemar serawa durian yang berwarna terlalu perang. Sajian ini sesuai dinikmati bersama pulut.