Resepi Sagu gula melaka yang Cepat

By | Februari 28, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka dalam langkah mudah 4 yang berikut. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair.

Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam. Minuman sagu gula melaka mungkin masih asing di telinga sebagian besar dari kita. Dalam periuk kecil, boleh masak sirap gula Melaka. Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu gula melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sagu gula melaka

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu gula melaka di bawah.

  1. 1 cawan – sagu putih.
  2. 5 cawan – air.
  3. 2 – sk sirap.
  4. 1 1/2 – gula melaka.
  5. 1 tin – susu cair.
  6. – Ais secukupnya.

Masukkan ke semua bahan dan kacau sentiasa. Puding Sagu Gula Melaka (MESTI CUBA!!) Resepi Sagu Gula Melaka yang mudah dan Sedap. Untuk resepi sagu gula melaka ini ada yang mudah dan ada yang susah. Bila lihat rupa untuk resepi Sagu Gula Melaka ini memang dah makin kecur air liur dibuatnya.

Langkah untuk membuat resepi Sagu gula melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sagu gula melaka ini.

  1. Panaskan 4 cawan air di dalam kuali dan biarkan mendidih barulah letak sagu. Ada yg rendam sagu 30 minit sebelum masak sagu tu. Boleh je ikut mana2 cara. Saya xrendam terus je masak sagu tp kena biarkan air mendidih dulu..
  2. Masukkan sirap ke dalam sagu dan teruskan kacau. Sagu kalau dah masak dia akan warna jernih. Setelah jernih tutup api dan ketepikan..
  3. Dalam kuali lain masukkan air satu cawan dan gula melaka. Kacau sehingga gula melaka hancur. Orang cakap letak daun pandan untuk bagi wangi boleh la kalau nak try..
  4. Ambik sagu tadi dan letakkan diatas penapis dan lalukan di bawah air supaya kanji pada sagu hilang. Letakkan sagu dalam mangkuk bersama air gula melaka, ais dan susu cair. Ikut citarasa korang nk manis tahap mane okay😉 Boleh cuba semua. Manisan 1 Ramadan #manisan #sagu.
Baca :  Cara Memasak Mee Kari Udang #phopbylinimohd #cookpadmalaysia #batch20 yang Mudah

Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan. Sagu Gula Melaka ni sedap betul dapat makan time bulan puasa. Nak² lagi dengan sejuk air batu lagii. Hi welcome to Khairul Aming Food Channel.