Ramuan Sup Ayam MSG Natural yang Enak

By | Disember 3, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sup Ayam MSG Natural mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sup Ayam MSG Natural dalam langkah mudah 8 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sup Ayam MSG Natural yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 8, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Sup Ayam MSG Natural

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sup Ayam MSG Natural di bawah.

 1. 6 – ketul Ayam (yang dipotong 14).
 2. 2 – biji Ubi Kentang.
 3. 2 – biji Bawang Merah (kecil).
 4. 2 ulas – Bawang Putih.
 5. 2 – ruas Halia.
 6. Daun – Sup.
 7. 4 – cwn Air.
 8. – Sup Bunjut.
 9. 2 – sudu kecil Garam.
 10. 1 – sudu kecil Lada Hitam (tumbuk).
 11. 1 – sudu kecil Cuka Epal.

Langkah untuk membuat resepi Sup Ayam MSG Natural

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 8 langkah-langkah membuat resipi Sup Ayam MSG Natural ini.

 1. Sediakan bahan-bahan. Potong dan tumbuk mengikut resepi yang ditetapkan..
 2. Tumis dahulu lada hitam yang sudah ditumbuk, atau boleh terus gunakan yang serbuk. Selepas itu, masukkan pula bahan yang ditumbuk lumat iaitu bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga naik bau dan color kekuningan..
 3. Bahan tumbuk sudah naik bau, boleh masukkan dua cawan air. Masukkan juga sup bunjut, kentang yang sudah dipotong dan 6 ketul ayam..
 4. Renih seketika dan masukkan cuka epal satu sudu kecil. Fungsi cuka epal ini adalah untuk mencepatkan proses masak dan mengeluarkan khasiat ayam di bahagian tulang-tulang. Tutup periuk..
 5. Sementara itu boleh potong daun sup, dan tambah lagi 1 biji bawang merah untuk memotong mayang. Ini adalah untuk membuat msg natural..
 6. Sup dah menggelegak, tambah lagi dua cawan air dan tutup periuk. Masak sehingga kentang empuk. Sesudah masak, tutup api dan tabur daun sup. Kacau..
 7. Sekarang, buat msg (ajinamoto) semulajadi yang lebih enak dan selamat. Goreng bawang merah sehingga brown. Dan masukkan ke dalam sup yang telah dimasak sekali dengan minyak bawang itu. Letak garam, dan kacau..
 8. Siap. Boleh dihidang dan makan bersama sambal kicap. 😋.
Baca :  Resepi Olahan Sup Tulang Senang Hati yang Enak