Resepi Olahan Kek pisang lembut yang Enak

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek pisang lembut mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek pisang lembut dalam langkah mudah 4 yang berikut. Hi semua, Harini sis nak kongsi resepi kek pisang gebu yang sedap dan mudah. Harini Mikael akan baking kek pisang bersama adik Mikael. 😁. Resepi Kek Pisang Lembap yang sangat sedap, gebu dan lembut.

Melihat gambar kek yang ditayang Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Tips Membuat Bolu Kukus Pisang Lembut Mengembang. Jenis pisang lain sebenarnya juga bisa digunakan dalam cara membuat kue bolu pisang ini, tetapi hasilnya nanti tidak selembut. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek pisang lembut yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek pisang lembut

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek pisang lembut di bawah.

 1. 4 – biji pisang berangan.
 2. 2 cawan – tepong gandum.
 3. 1 cawan – gula (boleh kurangkan).
 4. 1 cawan – minyak masak.
 5. 4 – biji telor.
 6. 1/2 sudu teh – baking soda.
 7. 1/2 sudu teh – bikabonat soda.
 8. 1 – penutup esen pisang.

Kek Pisang salah satu menu yang digemari ramai. Cara menyediakannya sangat mudah berbanding kek-kek yang lain. Apam Pisang Kukus Yang Lembut dan Gebu Guna Blender. Sejak akhir-akhir ini, memang ramai yang 'terjebak' dengan resepi kek pisang.

Langkah untuk membuat resepi Kek pisang lembut

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Kek pisang lembut ini.

 1. Ayak tepung bersama baking soda & bikabonat soda.
 2. Blend semua bahan – bahan hingga sebati.
 3. Lapik loyang yang telah di alas dengan kertas. Tuang aduan kedalam loyang.
 4. Bakar dalam suhu 170 ° C selama 50 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong..
Baca :  Cara Memasak KeK Pisang yang Lezat

Di Malaysia, kek pisang telah menjadi kegemaran semua golongan kerana rasanya yang lemak, lembut. Kek pisang ni kalau makan berkali pun tidak pernah menjemukan. Selain dibakar, ada juga yang Ia bagi memastikan kek pisang yang terhasil kekal gebu dan lembap. Sesekali kita bisa membuatnya sendiri yang enak dengan bujet lebih hemat. Simak resep brownies pisang cokelat yang bisa jadi rekomendasimu. memang ramai penggemar kek pisang ini dan saya fikir hampir semua rakyat Malaysia pasti tahu apa itu kek pisang, mungkin kerana buah pisang mudah sangat untuk di dapati dan sangat bergizi.