Cara Memasak Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) yang Enak

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) dalam langkah mudah 5 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi)

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) di bawah.

 1. 1 – ekor ayam kampung (dipotong kecil-kecil).
 2. 4 ulas – bawang merah*.
 3. 2 ulas – bawang putih*.
 4. 1/2 – inci halia*.
 5. 1 – paket bunjut sup.
 6. 1 liter – air bertapis.
 7. 1/2 – sudu kecil asam jawa.
 8. 4-5 – sudu kecil garam pink himalaya.
 9. 4-5 – sudu minyak masak.

Langkah untuk membuat resepi Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi)

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) ini.

 1. Tumbukkan bersama bahan-bahan bertanda *. Hidupkan periuk nasi dan tekan butang “Cook”. Masukkan minyak masak. Tanpa perlu tunggu minyak panas, masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Tumiskan hingga naik bau harum. Tips: Minyak yang terlalu panas menyebabkan bahan tumisan hangus dan menjadi pahit..
 2. Masukkan ayam. Gaul seketika, dan biarkan masak sekejap kira-kira 30 saat..
 3. Masukkan air. Paras air di periuk nasi saya adalah pada paras 1.8L. Masukkan sekali bunjut sup. Kali ini, saya gunakan jenama Mak Siti – Sup Tulang. Tutupkan periuk nasi dengan penutupnya, dan biarkan selama kira-kira 30-45 minit (atau sehingga daging ayam empuk)..
 4. Ini dia keadaannya sup yang sedang menggelegak dalam periuk nasi..
 5. Masukkan asam jawa dan garam. Gaulkan, dan biarkan mendidih seketika (2-3 minit). Rasa dengan lidah, jika perlu tambah garam, boleh tambah secubit demi secubit hingga cukup rasa. Sup Ayam Kampung Siap! Boleh matikan suis periuk nasi. Boleh juga tukar kepada butang “Warm” untuk kekalkan panasnya sup..