Cara Memasak Sotong celup tepung yang Mudah

By | Jun 30, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong celup tepung mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong celup tepung dalam langkah mudah 3 yang berikut. Warong istimewa menjual sotong celup tepung yang disajikan bersama dengan sos masakan sendiri resipi tradisi keluarga. Sotong celup tepung hari ini, disediakan Nana dengan dibantu Alain. Sotong – lap dengan tisu dapur hingga kering Telur Tepung gandum Tepung serbaguna Minyak untuk menggoreng.

Celup sotong perapan ke dalam telur dan kemudian terus ke dalam tepung. Pastikan sotong disalut luar dan dalam. Ini antara proses yang penting untuk elakkan sotong meletup. Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong celup tepung yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong celup tepung

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong celup tepung di bawah.

  1. 500 gm – sotong/8 ekor sotong dipotong2.
  2. 1 – biji telor.
  3. 2 – sudu besar tepung gandum.
  4. 1 – sudu kecil serbuk kunyit.
  5. 1/4 – sudu kecil garam.
  6. 2 – senduk tepung jagung.

Sotong goreng celup tepung resepi bonda. Sotong goreng tepung / crispy fried squid. Balik kampung baru ni tak dapat jalan-jalan sangat. Sotong Celup Tepung memang sedap dimakan.

Langkah untuk membuat resepi Sotong celup tepung

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Sotong celup tepung ini.

  1. Bersihkan sotong, pecahkan telor didalam mangkuk, gaul rata, ketepikan. kemudian masukkan semua bahan2 kering dalam mangkuk lain satu persatu, gaul sehingga tepung rata..
  2. Potong sotong dan celup kedalam telor, dan kemudian celopkan kedalam campuran tepung tadi. Goreng dlm minyak yg panas sehingga kekuningan atau garing.
  3. Sotong sedia utk dihidangkan bersama nasi dan lauk lain..
Baca :  Resepi Sotong Goreng Krupkrap yang Enak

Tetapi salah satu masalah bila nak masak hidangan ini secara homemade ialah ada kalanya tepung dan sotong 'terpisah' apabila digoreng. Kredit foto: Adwa Ahmad (Gambar bukan menggunakan resepi di bawah). Sotong goreng tepung memang enak tetapi ramai yang hampa kerana hasilnya tidak menjadi. Resipi sotong celup tepung memang mudah tapi jika salah cara ianya akan menjadi tidak sedap Sebagai contoh, sotong goreng tepung yang kat dalam gambar ni. tapi yang ini bukan di order dari. Sotong Celup Tepung, Pantai Batu Rakit, Terengganu.