Bahan Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll yang Cepat

By | Jun 7, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll dalam langkah mudah 9 yang berikut. Resepi yang saya nak kongsikan kali ni ialah resepi popia Vietnam. Popia Vietnam ni perlu menggunakan rice paper sebagai kulitnya. Resepi Vietnamese Spring Rolls atau Popia Vietnam ini sangat simple dan senang dibuat.

Resepi Vietnamese Spring Rolls (Popia Vietnam) Paling Sedap! Klu Beli Mmg Mahal, Buat Sendiri Senang! – Aneka Resepi Mudah dan Sedap. Order from Popia Vietnam Springroll online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 9, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll di bawah.

  1. – 🍒Inti Fav Sha.
  2. 10-20 – ekor Udang (size ikut suka).
  3. – Segenggam Su'un.
  4. – Fucuk Mini.
  5. 1/4 – sudu kecil Chicken Stock.
  6. 1 – paket Salad Ready-To-Eat.
  7. – Rice Paper.
  8. – 🍒Sos Kicap.
  9. 2-3 titik – Minyak Bijan.
  10. 30 ml – Kicap ABC.
  11. 1 – biji Jus Limau Kasturi.
  12. 1 – Bawang Putih.
  13. 1 – Bawang Merah (saiz kecil).
  14. 1 – Cili Merah.
  15. Sedikit – Air Panas (ikut suka kepekatan).
Baca :  Ramuan Filipino Egg Tart yang Mudah

Deep fried spring rolls , popia. Vietnamese food, spring roll, cha gio, roast meat. Vietnamese Spring Rolls are easier to make than you think. Choose between ginger-soy sauce or hoisin-peanut sauces dip or both! "Susah pulak nak cari orang jual popia Vietnam masa tengah mengidam ni.

Langkah untuk membuat resepi Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 9 langkah-langkah membuat resipi Popia Vietnam Sempoi | Vietnamese Spring Roll ini.

  1. Didih air dan masukkan Udang dan sedikit garam dan rebus selama 2-3 minit..
  2. Toskan dan kopek kulit udang dan sediakan inti. Ketepikan..
  3. Rebus su'un & fucuk dalam air mendidih. Masukkan chicken stock. Toskan bila su'un tu bertukar jadi transparent dan ketepikan..
  4. Hiris sayur kegemaran dan ketepikan. Kalau nak lagi sempoi, beli je salad yang dah basuh!.
  5. Celup Rice Paper dalam air suam sekejap je dan pindah ke atas pinggan..
  6. Susun inti ikut suka. Susunan Sha: Udang, Fucuk, Salad, su'un, hirisan sayur dan salad lagi. Baru cantik!.
  7. TIP: Lipat bahagian TEPI DULU (kanan & kiri), pastu baru gulung dari bawah sampai habis..
  8. SOS: Blend semua bahan dan adjust ikut citarasa masing-masing!.
  9. Hidang dan enjoy!! Yum~.

Vietnamese spring roll atau goi cuon merupakan salah sejenis appetizer (pembuka selera) yang berasal semakin popular di Malaysia. Vietnam Spring Rolls ni kategori makanan sihat. Bagus laaa untuk korang yang diet tu. Bahan-bahan pun senang jer dapati kat Tesco, Giant atau NSK pun ada. Dok nya kat bahagian makanan kering atau rempah.