Cara Memasak KeK Pisang yang Lezat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat KeK Pisang mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat KeK Pisang dalam langkah mudah 6 yang berikut. Melihat gambar kek yang ditayang menjadikan saya sangat teringin untuk mencuba. Bahan bahan Jawabannya pasti kek pisang (cake pisang). Kek pisang merupakan sejenis kek yang sedap dan enak rasanya.

Kek pisang original come back!!!🍌 💯 Original Pisang Segar. Kek Pisang aje pun nak kecuh. Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi KeK Pisang yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat KeK Pisang

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi KeK Pisang di bawah.

  1. 250 gm – mentega.
  2. 200 gm – gula perang.
  3. 4 – biji telur A.
  4. 150 gm – susu cair / segar.
  5. 150 gm – pisang lenyek.
  6. 300 gm – tepung gandum *.
  7. 1/2 – sudu kecil baking powder*.
  8. 1/4 – sudu kecil baking soda*.
  9. – hirisan pisang sebagai hiasan.

Resepi Kek Pisang Lembap yang sangat sedap, gebu dan lembut. Sesuai sangat untuk dibuat hidangan minum petang bersama keluarga. Cara nak buatnya pun mudah kerana Che Nom hanya. Banana Cake Recipe / Resepi Kek Pisang Mudah (Sukatan Cawan) Kek Pisang salah satu menu yang digemari ramai.

Langkah untuk membuat resepi KeK Pisang

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi KeK Pisang ini.

  1. Panas kan oven, sedia kan loyang atau bekas acuan.. Ayak tepung, baking powder Dan baking soda.
  2. Dalam mangkuk.. satu kan mentega Dan gula.. mixer smpi menjadi putih n ringan.
  3. Masukkan telur satu persatu.Mixer bgi sebati..
  4. Masukkan tepung berselang seli dgn susu..kacau dgn spatula jer bgi adunan sebatiy.
  5. Masukkan pula pisang lenyek dan kaup balik kan bgi adunan sebati Dan masakan ke dlm bekas / loyang yg sesuai. Hias lah dgn hirisan pisang / badam slice..
  6. Bakar selama 30 – 40 minit atau kek masak.. guna suhu oven sendiri…
Baca :  Resepi Olahan Kek pisang lembut yang Enak

Cara menyediakannya sangat mudah berbanding kek-kek yang lain. As Salam,- Tips dan Resepi Kek Pisang kekal Moist Walau Dibakar-Alhamdulillah. Cuti sekolah ni selain happy sebab tak payah rush bangun pagi-pagi. Kek pisang selalunya memang seronok di makan untuk minum petang lagi lagi dengan air panas. Ayuh kita cuba resepi yang memang mantap ini!