Cara Memasak Kek pisang moist Enak 9 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kek pisang moist di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kek pisang moist yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kali nie saya membuat kek pisang menggunakan sukatan Cawan kopi untuk memudahkan anda membuat kek yang super moist nie. Tanpa Oven Tanpa Mixer semudah ABC. Harini Kak Sue mau Share resepi yanag sangat senang di buat.

Jika ditanya pendapat saya, saya lebih suka kek pisang dari. Resepi Kek Pisang Moist Gebu Sedap Mudah Blend Aje via ninamirza.com. Ceritera Wanita: Peti Ais Baru via ceriterawanita.blogspot.com.

9 Bahan – Bahan Resepi Kek pisang moist

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kek pisang moist ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 10 – biji pisang saiz kecil.
  2. Sedia 4 – biji telur.
  3. Sedia 8 sudu makan – gula.
  4. Sedia 1/2 sudu teh – esen vanilla.
  5. Sedia 12 sudu makan – tepung gandum.
  6. Sedia 1 sudu teh – baking soda.
  7. Sedia 1/2 sudu teh – garam.
  8. Sedia 12 sudu makan – minyak masak.
  9. Sedia 2 sudu makan – rice coklat.

Resipi / Resepi Kek Pisang Moist – Resepi ini ada lah sahabat saya punya alhamdulillah selepas saya mencuba nya ternyata saya berpuas h. Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap. Assalamualaikum semua Anda semua peminat kek pisang? Ita memang sangat minat dan suka dengan kek pisang, baunya yang harum dan rasanya yang lembut memang membuatkan bila makan.

Baca :  Resepi Nasi Minyak Noxxa Enak 18 Bahan

11 Instructions Kek pisang moist

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kek pisang moist pula. Simple saja cuma 11 langkah.

  1. Lenyekkan pisang dengan garfu.ketepikan.
  2. Pecahkan telur.Pukul sampai sebati..
  3. Masukkan gula pasir.Gaulkan hingga gula melarut sepenuhnya.
  4. Masukkan esen vanilla.kacau sampai sebati.
  5. Masukkan tepung gandum,garam dan baking soda sekaligus.Tapiskan.Gaul hingga tercampur rata danhalus tanpa berketul.
  6. Masukkan pula pisang lenyek tadi bersama rice coklat.Gaul bagi rata..
  7. Masukkan minyak masak.Gaul bagi rata,tak perlu lama.
  8. Sediakan loyang yang sudah disapu minyak.
  9. Kukuskan kek selama 45 minit atau sehingga masak.
  10. Keluarkan kek dari pengukus.Biarkan kek sejuk seketika dalam loyang selama 20 minit.
  11. Hiaskan ikut citarasa anda.Sedia untuk dihidang.

Untuk kek pisang ni saya cuba gunakan brown sugar. Warna kek agak gelap sikit. kek nya soft & moist. Kek Pisang Moist By Kak Wan @ Resipicitarasawan Sumber : Mariana Zainal. KEK PISANG MOIST ZALAIRA Hai Assalamualaikum Dah mula PKP balik?? Sekarang tak dapat nak keluar rumah lagi??

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kek pisang moist ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!