Resepi Kek pisang Cepat 8 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kek pisang di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kek pisang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

8 Bahan – Bahan Resepi Kek pisang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kek pisang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 – biji telur A/B.
  2. Sedia 1 cawan – gula.
  3. Sedia 3 – biji pisang.
  4. Sedia 1 cawan – tepung.
  5. Sedia 1 – sdk soda bikabonat.
  6. Sedia 1 – sdk baking powder.
  7. Sedia 1/2 – sdk esen vanila/pisang.
  8. Sedia 1 cawan – minyak.

2 Step by Step Kek pisang

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kek pisang pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Mixerkan telur dan gula sehingga kembang dan masukkan pisang yang sudah dilencek halus mixer lagi sehingga sebati. 2. Campurkan bahan B kedalam adunan bahan A tadi dan mixerkan sehingga sebati sahaja. Tidak perlu lama.
  2. 3. Setelah itu masukkan minyak dan kemudian kacau menggunakan sudip sahaja, bakar pada kadar suhu 150° selama 45-50minit sahaja (ikut kepanasan oven masing²).

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kek pisang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!