Resepi Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) Enak 5 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Cara buat nasi minyak resepi mudah dan simple ni memang betul-betul mudah! Daku guna beras biasa saja pun dan tak juga letak minyak sapi. Pendekata, ini juga adalah nasi minyak resepi mudah dan bajet tanpa perlu berbelanja lebih.

Panaskan minyak masak, minyak sapi dan Planta dalam rice cooker. Tumiskan buah lawang, buah pelaga dan kayu manis.. masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan. . (seperti masak nasi biasa). Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

14 Bahan – Bahan Resepi Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 5 – pot beras.
  2. Sedia 3 – biji bawang besar – hiris mayang.
  3. Sedia 5 ulas – bawang putih – hiris mayang.
  4. Sedia 2 – inci halia – hiris memanjang.
  5. Sedia 1 batang – kulit kayu manis.
  6. Sedia 3 – biji bunga lawang.
  7. Sedia 5 – biji buah pelaga.
  8. Sedia 3 – sudu besar majerin.
  9. Sedia 1/2 cawan – minyak masak.
  10. Sedia 1 – sb garam.
  11. Sedia – Pewarna kuning.
  12. Sedia – Hiasan.
  13. Sedia – Bawang goreng.
  14. Sedia Daun – sup & daun bawang – hiris.
Baca :  Cara Membuat Kek Pisang Coklat Urai Mudah 5 Langkah

Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Jadi, apa salahnya kita cuba untuk memasak nasi minyak dan daging beriani ini. Cuci beras basmathi bersih-bersih dan rendam semalaman. Ini syarat nak dapatkan tekstur beras yang tidak melekat nanti.

5 Instructions Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi)

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan..
  2. Panaskan majerin & minyak dalam periuk nasi. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Naik bau wangi, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis sehingga bawang hampir layu..
  3. Masukkan beras yg dah basuh dan ditoskan td. Masukkan air ikut sukatan kebiasaan masak nasi. Masukkan garam. Kacau rata dan masak seperti biasa..
  4. Setelah nasi masak, boleh titikan pewarna kuning ke dalam nasi. Gaulkan dan biarkan periuk nasi dlm keadaan warm untuk seketika sebelum tutup suis..
  5. Sebelum di hidang boleh hias dgn bawang goreng dan daun sup dan daun bawang atas nasi. Boleh juga masukkan kismis. Ikut kreativiti masing-masing..

Panaskan periuk, kemudian masukkan minyak sapi dan minyak jagung ke dalam periuk. Tumiskan bahan – bahan penumis, daun pandai dan serai hingga naik bau harum. Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Nasi minyak hujan panas sedap dimakan dengan ayam masak merah. Namun, pernah tak dengar ada yang kata nasi minyak yang sedap adalah nasi minyak yang boleh dimakan begitu sahaja.

Baca :  Cara Memasak Ayam Masak Kicap Berempah #phopbylinimohd Mudah 19 Bahan

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Carian Resepi :resepi nasi minyak tanpa minyak sapi