Cara Membuat Bubur Pengat Pisang Mudah 3 Langkah

By | Mac 22, 2023

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur Pengat Pisang di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Pengat Pisang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Pengat Pisang - anekaresepienak.com

7 Bahan – Bahan Resepi Bubur Pengat Pisang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Pengat Pisang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3-4 – pisang tanduk.
  2. Sedia 1 kotak – santan besar.
  3. Sedia 1 – paket kecil biji sagu besar.
  4. Sedia – Garam secukup rasa.
  5. Sedia 2 helai – daun pandan.
  6. Sedia 2-3 keping – gula melaka.
  7. Sedia 1 1/2 cawan – gula kasar.

3 Instructions Bubur Pengat Pisang

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Pengat Pisang pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Buang kulit pisang tanduk. Didihkan air masak dan masuk kan pisang tanduk tadi. Tapis kan air tadi. Kita merebus pisang tadi utk membuang rasa kelat..
  2. Masak pisang tadi bersama santan, gula (melaka & kasar), sagu, daun pandan dan garam. Kacau dengan kerap untuk mengelakkan santan tak berketul..
  3. Biarkan mendidih. Dan siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Pengat Pisang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!