Cara Memasak Oden Versi Malaysia Sedap 5 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Oden Versi Malaysia di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Oden Versi Malaysia yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Daftar isi :

9 Ingredients of Resepi Oden Versi Malaysia

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Oden Versi Malaysia ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia – paket perencah asam pedas Adabi.
 2. Sedia – paket perencah tom yam Adabi.
 3. Sedia – kiub ayam Maggi.
 4. Sedia – air masak.
 5. Sedia – paket 500gram steamboat selection 6 in 1.
 6. Sedia – paket 250gram fish noodle.
 7. Sedia – paket 150gram snow white mushroom.
 8. Sedia – mi kering.
 9. Sedia – sudu besar gula.

5 Cara Membuat Oden Versi Malaysia

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Oden Versi Malaysia pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan..
 2. Didihkan 1 liter air dalam periuk nasi elektrik. Masukkan perencah asam pedas, perencah tomyam dan kiub ayam kedalam air. Tambahkan gula..
 3. Cucukkan bahan steamboat pada lidi sate..
 4. Apabila kuah oden mendidih, masukkan bahan-bahan steamboat, fish noodle, snow white mushroom dan mi kering. Biarkan 5 minit..
 5. Angkat dan sedia untuk dihidang. 😊.
Baca :  Bahan Kuih samprit yang Cepat

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Oden Versi Malaysia ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!