Bahan Bubur Kacang Hijau + Durian yang Enak

By | April 20, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bubur Kacang Hijau + Durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bubur Kacang Hijau + Durian dalam langkah mudah 5 yang berikut. Sebelum saya kongsikan tentang masakan bubur kacang hijau ini, saya ingin pesankan supaya jangan tersalah faham, saya menpunyai draft senarai masakan yang panjang yang belum di publish. Tidak semestinya masakan yang saya post adalah masakan hari ini atau semalam atau minggu ini. Apa kata min cadangkan buat bubur kacang hijau durian.

Tujuannya nak percepatkan proses rebus kacang tu bagi kembang. Bubur kacang hijau, abbreviated Burjo is an Southeast Asia sweet dessert made from mung beans porridge with coconut milk and palm sugar or cane sugar. Bubur kacang hijau durian. foto: Instagram/@lyza_ratani. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bubur Kacang Hijau + Durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bubur Kacang Hijau + Durian

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bubur Kacang Hijau + Durian di bawah.

 1. 200 gm – kacang hijau.
 2. 200 gm – santan.
 3. 1 – ketul gula melaka.
 4. 1/2 – sk gula.
 5. 3 helai – daun pandan.
 6. – Air secukupnya.
 7. 3 ulas – durian.
 8. 3 keping – hirisan halia(optional).

Lihat juga resep Bubur kacang hijau tanpa santan enak lainnya! Bubur kacang hijau adalah makanan khas nusantara yang terbuat dari kacang hijau yang dimasak dengan air dan gula aren bersama seikat daun pandan. Bahan-bahan tersebut dimasak sampai mendidih sampai kacang hijau menjadi lunak. Sebut sahaja resepi bubur kacang hijau , bubur durian , bubur kacang merah, bubur pulut hitam, semua sedap kan.

Baca :  Resepi Japanese Cotton Durian Cheese Cake #Durian yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Bubur Kacang Hijau + Durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Bubur Kacang Hijau + Durian ini.

 1. Cara senang saya melembutkan kacang hijau. Basuh kacang dan isi air lebih dari kacang. Saya rebus menggunakan periuk nasi elektrik. Untuk 200gm ini dalam 45min, kacang saya dah lembut elok. Tips/petua: ada orang tidak tahan dengan kacang hijau, katanya berangin bila makan. Semasa rebus kacang, masukkan [email protected] hiris halia..
 2. Sediakan bahan lain. Masukkan kacang yang sudah lembut dalam periuk. Masukkan santan, gula melaka, daun pandan dan 1/2sk garam. Masuk air secukupnya, ikut citarasa kepekatan yang puan puan mahu..
 3. Gunakan api sederhana dan kacau bubur. Jangan biarkan pecah santan yer. Jika rasa tidak cukup manis, puan puan boleh tambah gula..
 4. Bubur kacang hijau is done! Mamaell makan dengan masukkan seketul durian ke dalam bubur. Perfect!!!😊.
 5. Selamat mencuba😊.

Tambah-tambah dijadikan Jadi kali ini kami berikan anda resepi bubur kacang hijau beserta durian. Sebaliknya, untuk bubur kacang hijau dan ketan hitam dapat bertahan maksimum dua hari. Jika tersisa bubur dapat dimasukkan ke lemari pendingin Penjual bubur kacang hijau Madura umumnya mangkal atau menetap. Lokasi yang dapat dipilih antara lain pusat keramaian atau pusat jajanan. Bubur kacang hijau paling nikmat disantap kala hangat terutama ketika cuaca sedang dingin.