Resepi Meggi goreng bakso Sedap 2 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Meggi goreng bakso di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Meggi goreng bakso yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Jangan terkejut kalo kalian cobain resep ini. Next episode bakal bikin bakmi, so jgn lupa utk subscribe dan pastiin bell nya on biar kalian gak ketinggalan. Dalam video kali ini,aku nak share satu resepi ringkas masak meggi goreng.

Maggi goreng is an instant-noodle dish, popular in the Mamak (Indian-Muslim) sub-culture of Malaysia. The name comes from the well-known brand of instant noodles Maggi. Add tofu and vegetables and stir-fry until vegetables soften.

Daftar isi :

10 Ingredients of Resepi Meggi goreng bakso

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Meggi goreng bakso ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 – bungkus meggi.
  2. Sedia 3 sudu makan – minyak masak.
  3. Sedia 1 cawan – air.
  4. Sedia 5 – biji bakso dibelah 2.
  5. Sedia 1/2 – biji bawang besar holand dihiris.
  6. Sedia 1 ulas – bawah putih diketuk.
  7. Sedia 2 – biji cili api dihiris.
  8. Sedia Sedikit – carrot.
  9. Sedia Sedikit – kacang panjang.
  10. Sedia Sedikit – kicap pekat.
Baca :  Cara Memasak Nasi Ayam simple Mudah 38 Bahan

Meskipun begitu, tahukah Anda kalau cara membuat bakso goreng ini ternyata ada tantangannya? Hence, Maggi mee goreng is literally Maggi instant noodles fried – voila! "Maggi" is a popular brand of instant noodles in Singapore and Malaysia. Whip up a plate of MAGGI® goreng mamak at home for an instant fried noodle with a spicy kick in simple steps. The following function is not part of the MAGGI website.

2 Cara Penyediaan Meggi goreng bakso

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Meggi goreng bakso pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili dah wangi, masukkan bakso. Seterusnya masukkan air biarkan mendidih terus masukkan meggi. Bila dah masuk meggi kacau² sampai meggi lembut..
  2. Sedang kacau² meggi supaya lembut tu terus masukkan kicap pekat dan serbuk meggi tu, kacau biar mesra.. saya masukkan 2/3 serbuk meggi tu jgn byk nanti masin. Akhir sekali masukkan sayur dah siap..

Mi Goreng Sambal Tumis Bilis, Spicy and rich with flavor! El Maggi goreng es un plato que suele servirse en los establecimientos Mamak en Indonesia y Malasia. Se trata de una forma de cocinar fideos instantáneos, similar a como se comercializan por la casa Maggi, que es muy popular en Malasia. Bakso goreng or fried meatballs is a crispy snack of Indonesian-Chinese origin. The fried or goreng version is one of the variants of bakso, a meatball preparation served in restaurants and food stalls.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Meggi goreng bakso ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Baca :  Cara Membuat Ayam Masak Kicap Cepat 5 Langkah