Ramuan Sup ayam pekat yang Mudah

By | Februari 6, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sup ayam pekat mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sup ayam pekat dalam langkah mudah 4 yang berikut. Hi Semua, kali ni Che Nom nak share resepi yg selalu masak kat rumah. Family Che Nom memang sukakan sup ayam yang pekat kuahnya. Namun, inilah yang terbaik kerana dapat berbuka bersama keluarga.

Sebenarnya dah lama nak share resepi ni kat anda semua, , jadi sekarang jom kita tengok cara nak sediakannya. Aneka Resep Sop Ayam Enak dan Rahasia Cara Membuat Bumbu Sup Ayam Pak Min, Klaten, Bening, Pecok dan Bumbu Rempah Padang. Berbicara mengenai masakan resep ayam memang. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sup ayam pekat yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sup ayam pekat

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sup ayam pekat di bawah.

  1. – Ayam suku potong kecil2.
  2. 5 ulas – bawang putih.
  3. 1 – biji bawang merah.
  4. 1 – inci halia.
  5. 1 – sudu besar rempah sup.
  6. 1 – sudu besar rempah kurma.
  7. 1 – kulit kayu manis bunga lawang 3 sekawan.
  8. 1 helai – daun bay leaf (jika mahu).
  9. 1 – biji kentang.
  10. – Setengah batang carrot.
  11. 500 gm – air.
  12. Daun – saderi.
  13. Daun – sup.
  14. 1 – biji tomato.
  15. 1 – sudu besar tepung jagung campur dgn air sikit.

Sup Telur Pekat ala-ala makanan Hotel – Resepi sepanjang PKP atau MCO kali ini saya akan mengajar cara Resepi Sup Ayam paling mudah tapi sedap! Bahan-bahan yang diperlukan pon senang je. Sup ayam dikenal sebagai makanan asli Indonesia yang mudah dibuat karena menggunakan bahan yang sederhana. Cara membuat sup ayam sangat mudah dan praktis.

Baca :  Cara Memasak Sup Ayam 7 Bahan yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Sup ayam pekat

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sup ayam pekat ini.

  1. Bawang putih merah halia ditumbuk kasar..
  2. Tumis bawang dan rempah.
  3. Masukkan ayam. Air kentang dan lobak. Masak hingga kentang empuk. Masukkn daun saderi tomat daun sup. Dan garam secukup rasa.
  4. Tambah cilipadi diketuk kasar masukkan ke dlm sup.. 1 sude besar stok ayam pekat jika mahu.

Setelah ayam masak, ayam tadi dibakar. Sementara separuh lagi bahan kuah dimasak sehingga pekat dan digunakan Masak sehingga kuah pekat. Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Sup ayam pun boleh dimakan begitu sahaja, dihidang dengan pasta dan roti. Masak hingga mendidih dan sup menjadi pekat.