Resepi Nasi Minyak Ikan Goreng Enak 5 Bahan

By | Mei 25, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Minyak Ikan Goreng di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Minyak Ikan Goreng yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. KUBANG PASU: "Hanya mampu makan nasi kosong digaul dengan minyak ikan goreng setiap hari," kata seorang nenek, Kharisun Daud, menceritakan kehidupan bersama dua cucunya yang serba daif di. Ikan goreng yang sedap digunakan dalam nasi goreng ini adalah ikan goreng yang telah digoreng beberapa jam sebelumnya. Digoreng petang jika untuk dimasak waktu sahur.

Lihat juga resep Sesame oil and ginger fried rice (nasi goreng jahe minyak wijen enak lainnya. Menjadi seperti nasi goreng ikan masin di gerai Pak Tehtuu yang menunjukkan cara menggorengnya pada saya. Sekadar nak makan sepinggan dua, boleh jer singgah di gerai Pak Tehtuu di food court bersebelahan stesyen minyak Petron berhadapan dengan Star Avenue di Pinggaran Subang, simpang ke airport lama.

5 Ingredients of Resepi Nasi Minyak Ikan Goreng

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Minyak Ikan Goreng ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 cawan – nasi.
  2. Sedia 6 ulas – bawang merah dihiris nipis.
  3. Sedia 4 batang – cili kering dipotong kecil- kecil.
  4. Sedia 4-5 sudu makan – minyak ikan selepas digoreng.
  5. Sedia – Air garam secukupnya.
Baca :  Cara Membuat Ikan Siakap Stim Limau Cepat 8 Langkah

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Untuk memasak nasi goreng; Panaskan minyak, tumis bawang putih yang telah diketuk bersama cili boh sehingga naik bau. Masukkan telur, garam, sawi dan kubis cina.

5 Cara Membuat Nasi Minyak Ikan Goreng

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Minyak Ikan Goreng pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik baunya..
  2. Masukkan cili kering yang telah dipotong dan dicuci bersih. Goreng lagi sehingga bawang berwarna keperangan..
  3. Masukkan nasi dan gaul rata..
  4. Masukkan air garam secukup rasa dan gaul sehingga rata..
  5. Nasi goreng siap untuk dimakan begitu sahaja ataupun bersama ikan yang telah digoreng. Selamat mencuba..

Untuk memasak ayam, panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam. Angkat ketepikan; Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili hingga naik bau. Masukkan bawang besar, lobak merah dan kacang buncis. Orang Malaysia memang sinonim dengan Nasi Goreng, sebab itulah pelbagai menu nasi goreng yang sedap dan sesuai dengan selera tempatan tercipta. Sangat mudah disediakan dan sedap, campak-campak dan goreng, kurang dari lima minat siap.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Minyak Ikan Goreng ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!