Ramuan πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah yang Lezat

By | Mei 1, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah dalam langkah mudah 8 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 8, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah di bawah.

  1. 1 liter – air.
  2. 1 – sup bunjut.
  3. 1 – biji kentang.
  4. 1 – labu bawang merah.
  5. 2 – bahagian dada ayam.
  6. 4 ulas – bawang putih.
  7. 4 batang – cili padi.
  8. – Sebekas daun sup untuk hiasan.

Langkah untuk membuat resepi πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 8 langkah-langkah membuat resipi πŸ˜‹ Sup Ayam Budget Mudah ini.

  1. Sediakan bahanΒ². Ikut citarasa atau apa yang ada dirumah. Sup bunjut, ayam, kentang, tomato, bawang merah, bawang putih, cili jika nak pedas, daun sup untuk hiasan dan naikkan bau serta selera..
  2. Potong bawang merah, bawang putih, kentang, ayam dan tomato. Ayam dan tomato takda gambar pulak. Lupa snap. Dada ayam saya potong bite size. Tak kecil sangat tak besar sangat. Potong saiz yang korang suka k. Macam bawang putih tu saya tak suka besar, so dicincang. Bawang merah pula separuh saya potong kecik, separuh saya potong 4 bahagian sebab suami suka makan. Kentang saya potong kecil sikit supaya cepat masak sebab semua dah lapor. Kang lama pula nak menunggu. Haha..
  3. Siap potong bahan, kita mula masak. Buka api kecil, letakkan sesudu minyak. Kalau korang bahan banyak atau suka berminyak sangat, boleh tambah. Saya tak suka sup yang berminyak sangat. Lagipun bahan sikit aje. So, ini ok la..
  4. Saya tak tunggu minyak panas pun. Saya masukkan terus bawang merah, bawang putih. Tumis kejap je sampai bawang naik bau, tukar kaler, masukkan sup bunjut dan ayam. Actually masa ni kelam kabut tambah pula sebok nak ambil gambor step by step, terhangit juga sikit bawang putihnya bila terlambat. Haha..
  5. Tak perlu tunggu lama, terus masukkan 1 liter air kedalam periuk. Tambahkan kentang dan separuh lagi bawang yang potong 4 bahagian tadi..
  6. Ok. Dah masuk semua bahan, tutup periuk. Biar didih dalam 10 ke 15 minit bergantung bahan dan periuk masingΒ². Saya tak masukkan cili sebab anak kecil saya suka makan sup. Jadi, tak boleh masak pedas. Kiranya siapa nak pedas, sendiri tambah cili kat pinggan masingΒ² bila nak makan nanti..
  7. Dah didih, saya masukkan sesudu besar garam bukit kedalam sup tuk ada rasa sikit. Sikit sebab ada anak kecil dan parents yang akan makan. Jadu sebolehnya kurangkan garam dalam masakan. Hihi. Ok, dah bubuh garam, kacau, terus tutup api dan siap tuk dihidang buat tetamu. Masa hidang baru saya masukkan tomato sebab nak crunchy dan tomatonya fresh. Tak suka tomato dah lembik terlebih masak. Kalau korang suka, boleh masukkan awal k..
  8. Alhamdulillah. Siap. Selamat Mencuba..