Cara Memasak Asam Pedas Ikan Duri yang Enak

By | Mei 23, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Asam Pedas Ikan Duri mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Asam Pedas Ikan Duri dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Asam Pedas Ikan Duri yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Asam Pedas Ikan Duri

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Asam Pedas Ikan Duri di bawah.

 1. – Bahan-bahan:.
 2. 1 kg – ikan duri (bersaiz sedang).
 3. 20-30 – tangkai lada kering.
 4. 2 – biji bawang besar (mayangkan sebelah untuk menumis).
 5. 5 ulas – bawang putih.
 6. 1/2 – inci belacan.
 7. 1/2 – inci kunyit hidup.
 8. 1 – inci halia.
 9. 1 – inci lengkuas.
 10. – Secekak daun kesum.
 11. Sedikit – garam.
 12. Sedikit – serbuk perasa.
 13. – Air asam jawa secukupnya.
 14. Sedikit – minyak masak untuk menumis.

Langkah untuk membuat resepi Asam Pedas Ikan Duri

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Asam Pedas Ikan Duri ini.

 1. Rebuskan sebentar lada kering. Kisar lada kering bersama bawang besar, kunyit hidup, halia, lengkuas & lada hitam. Ketepikan. Cuci ikan duri yang telah disiang dengan air bercampur asam & garam bagi membuang bau hanyir ikan..
 2. Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang yang dimayang halus hingga naik aroma harum. Masukkan bahan-bahan kisar tadi bersama belacan..
 3. Tumiskan sehingga pecah minyak dan garing, masukkan ikan duri. Kacau seketika dan masukkan air yang dibancuh bersama asam jawa secukupnya. Sekiranya ikan duri mempunyai telur, masukkan telur perlahan2 dan renehkan dengan api perlahan hingga masak..
 4. Masukkan daun kesum, garam dan serbuk perasa secukupnya. Sedia dihidangkan Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan menjamu selera.