Ramuan Sagu gula melaka yang Lezat

By | Mei 23, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka dalam langkah mudah 4 yang berikut. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair.

Sagu dalam bubur mutiara cenderung lebih besar daripada sagu dalam sagu gula melaka. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari. Sago has unfortunate school-dinner connotations in Britain, but it is widely used in Southeast Asia. Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu gula melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sagu gula melaka

Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu gula melaka di bawah.

 1. – Puding sagu :.
 2. 1 cawan – biji sagu besar warna merah.
 3. 1 cawan – biji sagu besar warna hijau.
 4. 2 liter – air x 2 jenis sagu berlainan warna.
 5. Daun – pandan disimpul.
 6. – Kuah gula melaka :.
 7. 1 keping – gula melaka asli.
 8. 1-2 cawan – gula kasar.
 9. 1/2 cawan – air.
 10. – Kuah santan :.
 11. 1 kotak – santan (sederhana).
 12. Sedikit – garam utk memberi rasa lemak.
 13. 1/2 cawan – air.

Sagu gula melaka ialah puding manis yang dibuat dengan mendidihkan sagu dengan air. Ia biasanya diberi pewarna dan boleh dihasilkan dalam pelbagai cara. Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan.

Baca :  Resepi Olahan Kek Minyak Marble yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Sagu gula melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sagu gula melaka ini.

 1. Masak kan puding sagu dan biar kan sejuk. Setelah sejuk, potong2 kan mengikut citarasa..
 2. Sediakan kuah gula melaka. Masak sehingga pekat dan tapiskan. Biarkan sejuk..
 3. Kuah santan dimasak kan sehingga pekat dan biarkan sejuk..
 4. Sediakan mangkuk atau cawan aiskrim. Masuk kan puding sagu warna merah & hijau dan tuang kan air gula melaka & santan. Sedia utk dihidangkan..

Sagu Gula Melaka ni sedap betul dapat makan time bulan puasa. NakĀ² lagi dengan sejuk air batu lagii. Hi welcome to Khairul Aming Food Channel. Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam.