Resepi Olahan Sagu gula melaka yang Mudah

By | November 19, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka dalam langkah mudah 3 yang berikut. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair.

Sagu dalam bubur mutiara cenderung lebih besar daripada sagu dalam sagu gula melaka. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari. Sago has unfortunate school-dinner connotations in Britain, but it is widely used in Southeast Asia. Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu gula melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Sagu gula melaka

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu gula melaka di bawah.

 1. 1 cawan – sagu.
 2. 3 cawan – air.
 3. 5 – titis pewarna kegemaran.
 4. 1 helai – daun pandan.
 5. – Bagan air gula melaka.
 6. 1 – ketul gula melaka (size besar).
 7. 1 cawan – air.
 8. 1 helai – daun pandan.
 9. – Bahan lain.
 10. 1 tin – susu cair.
 11. Sedikit – ais cube.

Sagu gula melaka ialah puding manis yang dibuat dengan mendidihkan sagu dengan air. Ia biasanya diberi pewarna dan boleh dihasilkan dalam pelbagai cara. Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan.

Baca :  Ramuan Sagu Gula Melaka Santan yang Mudah

Langkah untuk membuat resepi Sagu gula melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Sagu gula melaka ini.

 1. ❤ Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. ❤Sejukkan dalam loyang atau acuan kecil2.
 2. Air gula melaka.masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair..
 3. Dah siap semua bahan. Masukkan sagu dalam cawan. Tuang air gula dan santan. Masukkan ais cube. Nikmatnya sejuk3. Ermmm sedapnya.

Sagu Gula Melaka ni sedap betul dapat makan time bulan puasa. Nak² lagi dengan sejuk air batu lagii. Hi welcome to Khairul Aming Food Channel. Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam.